Αλληλεγγύη και… μπίζνες από Ολάντ

Μήνυμα συμπάθειας και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό από τον Ολάντ. Στην επίσημη γραμμή των δανειστών θα κινηθεί ο γάλλος πρόεδρος. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των επαφών. Το μήνυμα πίσω από τις κλειστές πόρτες στον Σαμαρά.

Αλληλεγγύη και… μπίζνες από Ολάντ
Τις τελευταίες 24 ώρες οι κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο για «το κρυφό χαρτί Ολάντ» πάνω στο οποίο θα «πατήσει» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να πετύχει κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Ελλάδα στο μέλλον.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το Παρίσι όμως, κάνουν λόγο για άλλου είδους υποστήριξη από τον γάλλο πρόεδρο. Αναφέρουν ότι ο κ. Ολάντ θα μεταφέρει μηνύματα «συμπάθειας και αλληλεγγύης» προς τον Ελληνικό λαό και θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν καταβληθεί. Δεν θα παρεκκλίνει όμως από την επίσημη γραμμή της ΕΕ και του ΔΝΤ για την χώρα μας που είναι η πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών χωρίς καθυστερήσεις ή προσπάθειες για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Οπως μας μετέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ «ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό πίεση από την Γερμανία, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και την ΕΚΤ γιατί δεν θα πιάσει τον στόχο του 3% στο έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού. Παράλληλα οι σκληροπυρηνικοί της ευρωζώνης δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προσπάθειες του κ. Ολάντ να χαλαρώσει κάποια μέτρα λιτότητας, καθώς η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Γι αυτό τον λόγο ο γάλλος πρόεδρος δεν σκοπεύει να ανοίξει άλλα μέτωπα αντιπαράθεσης με το να συνταχθεί με τα ελληνικά συμφέροντα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Με άλλα λόγια, ο κ. Ολαντ δεν επιθυμεί να δημιουργήσει συμμαχίες τις οποίες το Βερολίνο -κυρίως- θα θεωρούσε εχθρικές. Ισως γι αυτό τον λόγο, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους ομολόγους του να αναθεωρηθούν άμεσα το κονδύλια που αναλογούν στην χώρα μας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020 λόγω της ύφεσης, κανείς πλην του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ δεν πήρε τον λόγο για να υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα.

Ούτε οι χώρες του Νότου μίλησαν, ούτε βεβαίως η Γαλλία η οποία έδωσε μάχη - και την κέρδισε - ώστε να μην κοπούν τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη.

Ανά χείρας, ο κ. Ολάντ θα έχει τον φάκελο με τα γαλλικά συμφέροντα σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ακίνητης περιουσίας και άλλα, επιχειρηματικού ενδιαφέροντος projects.

Παρόμοιο φάκελο κρατούσε και η γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι γερμανικές εταιρίες θα λάμβαναν προνομιακή μεταχείριση προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Αυτή τη στιγμή, σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον επικρατεί μια νευρική σιγή για τις διάφορες δηλώσεις που γίνονται στην Αθήνα από πολιτικούς και βουλευτές της συγκυβέρνησης που ζητούν εν ολίγοις την αναθεώρηση του μνημονίου λόγω του λάθους που σημειώθηκε στον πολλαπλασιαστή προβλέψεων του ΔΝΤ.

Ηδη όμως η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα ότι ουδέν λάθος πρόκειται να αναγνωριστεί με τον τρόπο που επιθυμεί η Αθήνα και ήδη, τόσο το Μαξίμου, όσο και το υπουργείο οικονομικών υποβάθμισαν το θέμα.

Ο Αντώνη Σαμαράς ποντάρει πολύ στην στήριξη του Φρανσουά Ολάντ με δεδομένο ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εταίροι του στην ευρωζώνη, δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τουλάχιστον πριν τον Οκτώβριο. Αυτό όμως που του κατέστησαν σαφές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η «επιθυμία» αυτή δεν πρέπει να μεταφραστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως τρόπος πίεσης για να περάσουν οι ελληνικές θέσεις, όπως να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο αν αυτό καταστεί αναγκαίο ή να χαλαρώσουν κάποια μέτρα λιτότητας λόγω της πενταετούς ύφεσης.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v