Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τον μήνα Ιανουάριο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 177 εκατ. ευρώ.

Πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο
Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ παραπάνω φόρων κατάφερε να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Αυτό προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα το κραχ των εσόδων από την πτώση της κατανάλωσης. Μόνο από ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών έπεσαν έξω κατά 456 εκατ. ευρώ.

Τόση ήταν η υστέρηση εσόδων σε αυτούς τους τομείς η οποία βεβαίως σε επίπεδο προϋπολογισμού καλύφθηκε πλήρως από την υπερσυγκράτηση δαπανών (-921 εκατ. ευρώ) και το πάγωμα των επιστροφών φόρων (-268 εκατ. ευρώ) κλείνοντας τις τρύπες και οδηγώντας τελικά σε πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού έναντι στόχου ελλείμματος 873 εκατ. ευρώ.

Παρ΄ όλα αυτά η πραγματικότητα στην αγορά είναι ζοφερή. Η διαρκής αύξηση των φόρων και η παράλληλη διαρκής συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος φαίνεται να έδωσαν τη χαριστική βολή στην κατανάλωση τον Ιανουάριο και να οδήγησαν τελικά σε μαζική απώλεια εσόδων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις έπεσαν έξω κατά:
· 161 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ. Επιμέρους το υπουργείο Οικονομικών έχασε 28 εκατ. ευρώ ( σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους) από το ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 29 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ καπνού. Από το ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή υπολόγιζε εισπράξεις 226 εκατ. ευρώ και μπήκαν στα ταμεία 197 ενώ από το ΦΠΑ καπνού υπολόγιζε 76 και εισέπραξε 47. Και στα δύο μέτωπα η μείωση των εισπράξεων φωτογραφίζει περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης.

· 295 εκατ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης. Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη «γκρίνια» η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μάλλον υπερκάλυψε την πτώση της ζήτησης, σε επίπεδο μηνιαίων στόχων τουλάχιστον . Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 353 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων (στα οποία περιλαμβάνεται και το πετρέλαιο θέρμανσης) έναντι μηνιαίου στόχου εισπράξεων 349 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να πανηγυρίζει ότι εισέπραξε 4 εκατ. ευρώ περισσότερα από το στόχο. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει μόλις 4 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο αλλά και μόλις 4 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012. Διότι εντελώς τυχαία και τον Ιανουάριο του 2012 οι εισπράξεις από ΕΦΚ πετρελαιοειδών ήταν 349 εκατ. ευρώ!


Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τον μήνα Ιανουάριο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 177 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 491 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 873 εκατ.

Ταυτόχρονα επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 415 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 34 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ το αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται βελτιωμένο όσο και το πρωτογενές αποτέλεσμα έναντι του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους κατά 668 και 449 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι βελτιωμένο κατά 136,0% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.433 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση μόλις κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (4.437 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.376 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου (4.357 εκατ. ευρώ).

Κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ,
β) οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ,
γ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

α) τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων συμπεριλαμβανομένων των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2012 που λόγω της παράτασης αποπληρώνεται εντός των δύο πρώτων μηνών του 2013.

β) τους φόρους περιουσίας, κατά 109 εκατ. ευρώ.


Μεγάλη μείωση δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.256 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.054 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.310 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 921 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 679 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, και των δαπανών για τόκους (222 εκατ. ευρώ χαμηλότερες).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 κατά 1.106 εκατ. ή σε ποσοστό 20,6%. Σημειώνεται ότι παρουσιάζεται μεγάλη εξοικονόμηση τόσο στις πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 912 εκατ. ή σε ποσοστό 18,8% αλλά και στους τόκους κατά 219 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 47,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v