Στην Κομισιόν ο τελευταίος λόγος για ΔΕΠΑ

Χαμηλούς τόνους τηρεί η κυβέρνηση για τη συνάντηση του πρώτου τη τάξει της ρωσικής Gazprom Alexei Miller με τον Α. Σαμαρά. Στην Κομισιόν θα κριθεί η μάχη για ΔΕΠΑ. Το "καυτό" ζήτημα της εγγυητικής επιστολής.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στην Κομισιόν ο τελευταίος λόγος για ΔΕΠΑ
Χαμηλούς τόνους τηρεί η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρώτου τη τάξει της ρωσικής Gazprom Alexei Miller με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο κύκλος των συναντήσεών του με κυβερνητικά στελέχη διευρύνθηκε, ώστε να υποβαθμιστεί η βαρύτητα τυχόν ενστάσεων, δεδομένου ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου είναι μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών της ΔΕΠΑ κι η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Η συνάντηση Miller - Σαμαρά έγινε χωρίς την παρουσία τρίτου, δεν δόθηκαν φωτογραφίες και δεν εκδόθηκε ανακοίνωση. Από τις πηγές του Μαξίμου απλώς σημείωναν ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, από την ελληνική πλευρά θεωρείται ευπρόσδεκτο το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις και ο κ. Miller «αναχώρησε ικανοποιημένος από τις συζητήσεις».

Πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ρώσος επικεφαλής της Gazprom συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του κυβερνητικού εκπρόσωπου Σίμου Κεδίκογλου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε διερεύνηση των τομέων όπου θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις, πέραν της ΔΕΠΑ, και οι οποίες έχουν σχέση με τα δίκτυα φυσικού αερίου, την κατασκευή υποδομών κ.λπ.


Η συγκυρία

Η επίσκεψη Miller έλαβε χώρα ακριβώς έναν μήνα πριν από την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ.

Ως γνωστόν, η Gazprom ενδιαφέρεται μόνο για τη ΔΕΠΑ. Η τελευταία διαχειρίζεται τη σύμβαση προμήθειας με τον υποψήφιο αγοραστή της για περίπου 2,8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, η οποία λήγει το 2016, με την αλγερινή Sonatrach για 0,7 δισ. κυβικά υγροποιημένου αερίου και με την τουρκική Botas για 0,7 δισ. κυβικά.

Ταυτόχρονα, συμβάσεις πώλησης στο εσωτερικό της χώρας με τη ΔΕΗ, τους άλλους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανίες, όπως και με τις εταιρείες παροχής που διαχειρίζονται τα δίκτυα πόλης.


Ο ρόλος των Βρυξελλών

Με βάση την υπερδεσπόζουσα θέση που έχει η ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά και την εξάρτησή της σε υψηλό ποσοστό από τη ρωσική Gazprom, θεωρείται δεδομένο ότι εφόσον προκριθεί η προσφορά της Gazprom, ως η πλέον συμφέρουσα για την πώληση της ΔΕΠΑ, θα ζητηθεί από τη Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής η διευκρίνιση των όρων της μεταβίβασης και της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΠΑ.

Υπέρ της παρέμβασης αυτής συνηγορεί και το ότι η λειτουργία της Gazprom σε άλλες κοινοτικές χώρες έχει τεθεί σε διερεύνηση από την Επιτροπή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις παρεμπόδισης εισόδου και άλλων «παικτών» στις αγορές αυτές.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ και της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι μετά την ανακήρυξη του πρώτου και δεύτερου πλειοδότη για την εξαγορά της ΔΕΠΑ οι φάκελοι με τα επιχειρηματικά σχέδια των υποψήφιων επενδυτών για τη ΔΕΠΑ και την ελληνική αγορά θα αποσταλούν στις Γ.Δ. Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ε.Ε.

Οι τελευταίες θα κληθούν να εκφράσουν γνώμη για το κατά πόσον οι όροι της μεταβίβασης και τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν σε μία απελευθερωμένη αγορά (όπως είναι η αγορά φυσικού αερίου) υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΠΑ είναι συμβατά με το τρίτο ενεργειακό πακέτο, ή αν προσκρούουν στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να απαγορεύει πλήρως, θέτει όρους για τη λειτουργία μιας αγοράς, όπως τα ποσοστά στα οποία θα πρέπει να περιοριστεί η εταιρεία με την υπερδεσπόζουσα θέση ή μια τιμολογιακή πολιτική που θα αποδεικνύει ότι δεν γίνεται εκμετάλλευση της υπερδεσπόζουσας θέσης της.

Έτσι, σε περίπτωση όπου κριθεί πλειοδοτούσα η Gazprom και η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή θέσει όρους, θα είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της πρώτης αν θα προχωρήσει ή όχι στην εξαγορά της ΔΕΠΑ.


Το ερώτημα της εγγυητικής

Στην περίπτωση αυτή τίθεται και το ερώτημα κατά πόσον θα καταπέσει ή όχι η εγγυητική επιστολή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, η οποία θα κατατεθεί μαζί με την προσφορά, αν η Gazprom ή όποιος άλλος πλειοδότης κρίνει ασύμφορους τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το θέμα αυτό έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Miller, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει όρο κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής, στην περίπτωση υπαναχώρησης, λόγω μη αποδοχής των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πληροφορίες που διοχετεύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από τη ρωσική εταιρεία μιλούσαν για προσφορά στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, ανανέωση της εμπορικής συμφωνίας για άλλα 30 χρόνια, και για πραγματοποίηση επενδύσεων σε νέα δίκτυα και υποδομές για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας και νησιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v