Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Από το μηδέν η αδειοδότηση των καναλιών

Από μηδενικό επίπεδο θα γίνει η αδειοδότηση των καναλιών, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ εμμέσως έκανε λόγο για απαίτηση των χρεών των μεγάλων καναλιών. Στόχος, όπως είπε, να σπάσει ο γόρδιος δεσμός της διαπλοκής.

Τσίπρας: Από το μηδέν η αδειοδότηση των καναλιών

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο πιθανή αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να απαιτήσει την αποπληρωμή των χρεών των μεγάλων καναλιών ο επικεφαλής του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ενώ όπως είπε οι αδειοδοτήσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση. Ο ίδιος εξήγγειλε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα διενεργεί ελέγχους για τις πηγές χρηματοδότησης των μεγάλων ομίλων της ενημέρωσης.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας σε ειδική εκδήλωση «για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση» ανέλυσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρώτο μέλημά μας είναι να ενεργοποιηθούν επιτέλους οι διατάξεις που ισχύουν για όλες τις Α.Ε.» και διευκρίνισε ότι πρόκειται για διατάξεις που προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ' αόριστον, χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.

«Οι μεγαλοεπιχειρηματίες οφείλουν επιτέλους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Σε περίπτωση όπου δεν συμμορφωθούν, αυτό θα σημαίνει εφαρμογή του νόμου με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων στον κλάδο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα το πλαίσιο που θα επιτρέψει σε συνεργατικά - δημοσιογραφικά εγχειρήματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εμπλακούν στον χώρο της ενημέρωσης. Αυτό θα δώσει νέα πνοή και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα για πραγματική πολυφωνική έγκυρη ενημέρωση μακριά από οικονομικές εξαρτήσεις και εξυπηρετήσεις συμφερόντων.

Επίσης, θα ενεργοποιήσουμε τις διατάξεις του νόμου που επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος να διενεργεί ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των ομίλων και των επιχειρήσεων ενημέρωσης ώστε να είναι διαφανείς και γνωστές σε όλους οι ροές του χρήματος».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες των media χρησιμοποιούν τους υπαλλήλους τους ως ανθρώπινη ασπίδα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αν εφαρμοστεί ο νόμος θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

«Και μας ρωτάνε πολλοί: Και τι θα κάνετε; Θα απαιτήσετε τα χρέη των μεγάλων καναλιών προς τις τράπεζες και θα οδηγήσετε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους; Θέλουμε, λοιπόν, σήμερα να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Εμείς δεν έχουμε κανενός είδους βεντέτα με κανέναν επιχειρηματία ξεχωριστά. Ούτε αγνοούμε τη σημασία των θέσεων εργασίας στον χώρο της ενημέρωσης, ιδίως στις μέρες μας. Αλλά πιστεύουμε ότι μία από τις σημαντικές πληγές για τον τόπο και τη Δημοκρατία είναι η διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «όλως περιέργως» το μόνο μνημονιακό μέτρο που δεν εφαρμόστηκε είναι αυτό που αφορούσε την κανονική αδειοδότηση της λειτουργίας των καναλιών, το οποίο εκτιμάται ότι θα απέφερε στα κρατικά ταμεία έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επιτέθηκε σε αυτό που όρισε ως τρίγωνο διαπλοκής και το οποίο, όπως είπε, αποτελείται από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες, και τις μεγάλες εταιρίες media. «Εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια και χωρίς καμία δέσμευση ότι θα προχωρήσουν σε εξυγίανση, λαμβάνουν αφειδώς δάνεια, ενώ κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από τις οικονομικές τους προοπτικές. Τελικά, όμως, αυτό που δε γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι εκείνος που συντηρεί τους μεγάλους ενημερωτικούς ομίλους είναι ο απλός πολίτης, χωρίς να το γνωρίζει. Ο Έλληνας πολίτης, που έχει αναγκαστεί σε θυσίες, πληρώνει το μάρμαρο, ώστε οι ολιγάρχες να παραμένουν σε θέση ισχύος, την ίδια στιγμή που από την οθόνη του βομβαρδίζεται με ένα υποβαθμισμένο και μεροληπτικό ενημερωτικό υποπροϊόν.

»Η διαπλοκή, λοιπόν, έχει μετατοπιστεί και έχει μετασχηματιστεί στο περιεχόμενο της. Η ροή του χρήματος προς τα ΜΜΕ δεν γίνεται πλέον μέσω των δημόσιων συμβάσεων και των προμηθειών του δημοσίου. Οι προμήθειες έχουν αντικατασταθεί από το φτηνό τραπεζικό χρήμα. Υπό μια έννοια, συνιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ είναι και οι τραπεζίτες, που κρατάνε τη διοίκηση των τραπεζών τους με τα λεφτά και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «θεωρούμε ότι η κρίση που ζούμε αποτελεί ταυτόχρονα και μια σημαντική ευκαιρία να σπάσουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό. Και θα τον σπάσουμε αυτόν τον δεσμό. Μας αρκούν μόλις λίγα 24ωρα για να το καταφέρουμε, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε τη στήριξη του λαού».

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως εξής:

* Διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση.

* Οι δημόσιες συχνότητες δε μπορεί να είναι κλειστό άβατο. Δε μπορεί το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα να είναι του καναλάρχη. Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

* Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Οι τελευταίες, θα δοθούν σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς που θα συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό. Θα αποκτώνται, επίσης, για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

* Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι ο δυϊσμός μεταξύ κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης να διατηρηθεί και εδώ.

* Αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.

* Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς: α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους, β) όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γ)όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

* Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.

* Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου.

* Νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.

Η ΕΡΤ στα πρότυπα του BBC

Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «άθλιο σχέδιο της τρικομματικής για την ΕΡΤ», το οποίο προέβλεψε ότι «θα μείνει στα χαρτιά». Όπως είπε, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες όπου η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν είναι πρώτη σε ακροαματικότητα και θεαματικότητα.

«Η ΕΡΤ που εμείς οραματιζόμαστε δε θα είναι παράρτημα του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πραγματικά ανεξάρτητη και αντικειμενική στα πρότυπα μεγάλων έγκυρων και ανεξάρτητων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όπως το βρετανικό BBC, που καλό είναι να αντιγράψουμε ως προς το μοντέλο λειτουργίας του», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κατεύθυνση είναι:

* Να απεγκλωβιστεί η ΕΡΤ από τον στενό κυβερνητικό εναγκαλισμό.

* Να αξιοποιηθεί στο έπακρον το υπάρχον δυναμικό, αλλά και η τεράστια υλικοτεχνική υποδομή.

* Να αυξηθεί η εσωτερική παραγωγή. Σε μια εποχή όπου ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια, η ΕΡΤ έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία να στηρίξει μια νέα αναγκαία πολιτισμική αναγέννηση στον τόπο μας.

* Να αυστηροποιηθούν οι δομές ελέγχου των προμηθειών και των εξωτερικών παραγωγών που αποτελούν πραγματικό αγκάθι για την ΕΡΤ και μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων.

* Να υπάρξει εγγύηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κυβερνητικό προϋπολογισμό.

 

* Δείτε όλη την ομιλία Τσίπρα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v