Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απολογείται την Παρασκευή ο Β. Ρέστης

Για υπεξαίρεση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βίκτωρ Ρέστης. Συνελήφθη σήμερα μετά από δικαστική εντολή. Το δάνειο των 5,8 εκατ. Ο ρόλος της εταιρείας Κοράλι.

Απολογείται την Παρασκευή ο Β. Ρέστης

Στην ειδική ανακρίτρια, αρμόδια για θέματα διαφθοράς, Ρέα Κατσίβελη, οδηγήθηκε ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης μετά το ένταλμα σύλληψης με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο επιχειρηματίας ζήτησε και έλαβε τελικά προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή, ενώ θα παραμείνει κρατούμενος.

Ο κ. Ρέστης αρνείται οποιαδήποτε έκνομη πράξη. Δέχεται ότι το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ ήταν κακό δάνειο για το οποίο, όπως είπε, όταν το αντιλήφθηκε η τράπεζα στράφηκε εναντίον του υπαλλήλου που το ενέκρινε. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, τα χρήματα αυτά κατευθύνθηκαν σε πρώην συνεργάτη του που καταζητείται από τις Αρχές για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Νωρίτερα, ο κ. Ρέστης συνελήφθη, ύστερα από ένταλμα των δικαστικών αρχών, κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπεξαίρεση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι κατηγορίες αφορούν τη χορήγηση ύποπτου δανείου από την τράπεζα FBB, την εποχή όπου ανήκε στον κ. Ρέστη, μέρος του οποίου κατέληξε ύστερα από δαιδαλώδεις διαδρομές σε προσωπικούς του λογαριασμούς ή σε λογαριασμούς στενά συνδεδεμένων με τον ίδιο προσώπων.

Το δάνειο ανέρχεται με βάση πηγές σε 5,8 εκατ. ευρώ και το 1,5 εκατ. εξ αυτών φέρεται να κατέληξε, μέσω σειράς off shore εταιρείες, σε άτομα στενά συνδεδεμένα με τον ίδιο. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, ανάμιξη σε αυτό το δάνειο έχει η εταιρεία Κοράλι.

Για την ίδια υπόθεση, με βάση πληροφορίες, αναζητούνται άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι.

Ο κ. Ρέστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ μετά την εκτέλεση του εντάλματος, ο επιχειρηματίας θα οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, αρμόδιας για θέματα διαφθοράς, Ρέας Κατσίβελη, από όπου αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για την απολογία του.

Η εισαγγελική έρευνα για τις χορηγήσεις της FBB έχει διαταχθεί εδώ και περίπου έναν μήνα από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Κυβέλου και διενεργείται από την εισαγγελέα Ελ. Σίσκου. Η εισαγγελέας έχει ζητήσει και έχει λάβει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του επίμαχου δανείου από τις αρχές, τις ελεγκτικές εταιρείες καθώς και τον εσωτερικό έλεγχο της FBB.

H υπόθεση, που θυμίζει την ιστορία της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, εκτιμάται ότι δεν θα λάβει αντίστοιχες διαστάσεις ως προς τα ποσά που φέρεται να υπεξαιρέθηκαν, παρότι η έρευνα έχει επεκταθεί στο σύνολο των προβληματικών δανείων, ύψους 524 εκατ. ευρώ, που παρέμειναν στην bad bank μετά τον διαχωρισμό των καλών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της FBB και την πώλησή τους στην Εθνική.

Η ανακοίνωση του κ. Ρέστη 

 Μετά τις δικαστικές εξελίξεις, ο κ. Ρέστης δηλώνει τα εξής:

Χαιρετίζει την προσπάθεια των δικαστικών αρχών να διερευνήσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ γύρω από το δάνειο των 5,8 εκατ., ευρώ και κυρίως πού κατέληξαν τα χρήματα. Άλλωστε η διοίκηση της FBB της οποίας πρόεδρος ήταν ο κ. Βίκτωρ Ρέστης είχε -τον Σεπτέμβριο του 2012- κινήσει τις νομικές διαδικασίες στην ελληνική Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων, που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας.

Μέσω των ενδεικτικών μέσων που είχαν κατατεθεί και θα αναλυθούν παρακάτω είχε καταγγελθεί και ο ρόλος πρώην συνεργάτη του Ομίλου ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπόδικος για μία σειρά από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και αφορούν υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα σημαντικών ποσών, ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου.

Επιπλέον, ο Βίκτωρ Ρέστης δηλώνει διατεθειμένος στην όποια διευκόλυνση των Αρχών προκειμένου να ανοίξουν ΟΛΟΙ οι τραπεζικοί λογαριασμοί για να αποδειχθεί πού κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολούθησαν.

Εθνική: Ουδεμία ευθύνη για την προηγούμενη διοίκηση της FBB

Η Εθνική δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για στοιχεία της πρώην FBB που δεν μεταβιβάστηκαν σε αυτήν, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση μετά τις δικαστικές εξελίξεις με τον Β. Ρέστη.

Ειδικότερα, η Εθνική σημειώνει:

Η Εθνική Τράπεζα, μετά από διαγωνιστική διαδικασία που προωθήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά και από την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απορρόφησε μόνο το υγιές τμήμα της τράπεζας First Business Bank (FBB). Από τις 13 Μαΐου 2013, το δίκτυο των 19 καταστημάτων της FBB λειτουργεί υπό το σχήμα και την ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας.

Ταυτόχρονα, ορίσθηκε εκκαθαριστής στην πρώην FBB και η τράπεζα αυτή, κατά τα μη μεταβιβασθέντα περιουσιακά της στοιχεία, ετέθη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Είναι προφανές ότι η Εθνική Τράπεζα ουδεμία ευθύνη έχει για πράξεις ή παραλείψεις της προηγούμενης Διοίκησης της FBB, πολύ δε περισσότερο ουδεμία ευθύνη έχει για δάνεια ή για άλλα στοιχεία του Ενεργητικού και Παθητικού της πρώην FBB που δεν μεταβιβάστηκαν, σύμφωνα με το Νόμο, στην Εθνική Τράπεζα. Από τη μεταβίβαση στην Εθνική, εξαιρέθηκαν ρητώς οι συναλλακτικές σχέσεις της πρώην FBB που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις, οι οποίες αποτέλεσαν ή αποτελούν αντικείμενο ποινικής διερεύνησης.

Επιπρόσθετα, με τη συμφωνία μεταβίβασης του υγιούς τμήματος της FBB στην Εθνική, καθορίσθηκε ότι ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία, που ορίσθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα αξιολογήσει τα στοιχεία του Ισολογισμού της FBB με τη διενέργεια ελέγχου, ενέργεια που είναι σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v