Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας Ρέστη

Αβάσιμες χαρακτηρίζει η Κ. Ρέστη τις καταγγελίες που βαραίνουν τον αδελφό της. Θα συνεργαστεί με τις αρχές ώστε να λάμψει η αλήθεια. Διασφαλισμένη η ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων μας αναφέρει η εταιρία συμφερόντων Ρέστη, Enterprises Shipping.

Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας Ρέστη

Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις καταγγελίες εναντίον του κ. Βίκτορα Ρέστη η αδερφή του Κάτια σημειώνοντας την πίστη της ότι θα επικρατήσουν οι αρχές της δικαιοσύνης, ενώ δηλώνει ότι τόσο αυτή όσο και η Enterprises Shipping & Trading -η εταιρεία ποντοπόρου ναυτιλίας της οικογένειας Ρέστη- θα συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να λάμψει η αλήθεια.

Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Enterprises Shipping & Trading SA τονίζει ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας εξασφαλίζει την ομαλή συνέχιση των εργασιών της παρά την δικαστική εμπλοκή του βασικού της μετόχου κ. Β. Ρέστη, ενώ σημειώνει ότι οι δραστηριότητές της σε όλο τον κόσμο διενεργούνται με τις πιο αυστηρές διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου.

«Προτεραιότητά μας παραμένει ότι όλες οι δεσμεύσεις της εταιρίας καθώς και όλες οι διαδικασίες θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με τον ίδιο τρόπο και σύμφωνα με την παράδοση και τις μέχρι τώρα εταιρικές επιδόσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η κ. Κ. Ρέστη, που αποτελεί και μέτοχο της Enterprises Shipping & Trading, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση πως «έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον πατέρα μου περίπου πριν από 40 χρόνια, θα συνεχίσει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της και να εξυπηρετεί τους πελάτες της με τον ίδιο αξιόπιστο και έγκαιρο τρόπο που σταθερά πράττει».

"Θα προστατεύσουμε αυτή την «πηγή ζωής» για τους περίπου 3.000 εργαζόμενους στην ξηρά και στη θάλασσα, που παρείχαν τη δυνατότητα σε αυτή την εταιρία να επιτύχει τα πολλά επιτεύγματά της, υπό την καθοδήγηση του πατέρα και του αδελφού μου", υπογραμμίζει.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε σήμερα μετά την χθεσινή απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να προφυλακισθεί ο κ. Βίκτορας Ρέστης, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μετά από πολύωρη απολογία, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του γνωστού εφοπλιστή καθώς κρίθηκε αφενός ύποπτος φυγής, αφετέρου η έντοκη επιστροφή των 5,8 εκατ. ευρώ δεν συνοδεύτηκε από αποδοχή των κατηγοριών που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Ρέστης προχώρησε στην κατάθεση 5,8 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της υπό ειδική εκκαθάριση FBB, ως κίνηση καλής θέλησης, παρά το γεγονός ότι αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Ο γνωστός εφοπλιστής υποστήριξε στην απολογία του ότι έπεσε θύμα της συμπεριφοράς του φίλου του επιχειρηματία και άλλοτε συνεταίρου του, δηλώνοντας άγνοια για τα κριτήρια χορήγησης του επίμαχου δανείου ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου κατέληξε σε λογαριασμούς προσώπων στενά συνδεδεμένων με τον κ. Ρέστη.

Ο επιχειρηματίας, που διατέλεσε και συνεταίρος του γνωστού εφοπλιστή, έλαβε το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ χωρίς να παράσχει τις εξασφαλίσεις που είχε υποσχεθεί αρχικά, ενώ μέρος των παραπάνω χρημάτων φέρεται να κατέληξε σε λογαριασμό στενού συγγενικού προσώπου του κ. Ρέστη στο Λιχτενστάιν.

Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, προκύπτει ότι ο άλλοτε συνεταίρος του κ. Ρέστη έστειλε το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ από τα 5,8 εκατ. του δανείου μέσω σειράς off shore εταιρειών στην εταιρία Κοράλι.

Οι Αρχές έχουν στα χέρια τους την πλήρη διαδρομή του δανείου καθώς και το ποιος κρύβεται πίσω από την Κοράλι.

Άλλωστε και η ίδια η πλευρά του κατηγορουμένου δεν φαίνεται να αρνείται τα παραπάνω στοιχεία, αλλά επικεντρώνει την υπεράσπισή της στο γεγονός ότι κακώς δόθηκε το δάνειο μια και δεν πληρούνταν τα απαραίτητα τραπεζικά κριτήρια.

Πρακτικά, η πλευρά Ρέστη φωτογραφίζει ως υπεύθυνο το τμήμα ναυτιλιακών δανείων της τότε ενιαίας FBB, συμφερόντων του κ. Ρέστη. Το γεγονός βέβαια ότι το δάνειο δόθηκε σε πρώην συνεταίρο του γνωστού εφοπλιστή περιπλέκει τα πράγματα.

Και αυτό γιατί η σχέση του κ. Ρέστη με τον τότε συνεταίρο του ήταν γνωστή εντός της ενιαίας τότε FBB, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός να θεωρεί «ότι αν ζητάει κάτι ο συνεταίρος του μεγαλομετόχου είναι σαν να το ζητάει ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος».

Πρακτικά, η σχέση τους ήταν αντίστοιχη αυτής των Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη, σημειώνουν πρώην στελέχη της τράπεζας, τα οποία βέβαια τονίζουν ότι αυτό από μόνο του δεν αναιρεί τις ευθύνες όσων χορήγησαν το δάνειο χωρίς να εξαντλήσουν την προσπάθεια να λάβουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το μέρος του δανείου (1,5 - 1,8 εκατ. ευρώ) που φέρεται να κατέληξε στο Λιχτενστάιν αφορούσε χρέος του επιχειρηματία πρώην συνεταίρου του κ. Ρέστη προς συγγενικό πρόσωπο του τελευταίου. Και σημειώνουν ότι ο αποδέκτης των παραπάνω χρημάτων δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι αυτά προέρχονταν από δάνειο της FBB.

Έχουν ήδη ελεγχθεί τα προβληματικά δάνεια της FBB

Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές και η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έχουν ζητήσει από την ΤτΕ τη διενέργεια νέου ελέγχου στα προβληματικά δάνεια της FBB ύψους 524 εκατ. ευρώ, τα οποία έμειναν στην υπό εκκαθάριση τράπεζα.

Πρόκειται για διαδικασία που δύσκολα θα βγάλει νέο λαγό, με βάση νομικούς κύκλους, καθώς τα δάνεια έχουν ελεγχθεί ήδη και από αυτούς τους ελέγχους προέκυψε η υπόθεση του επίμαχου δανείου των 5,8 εκατ. ευρώ, τα στοιχεία του οποίου δόθηκαν εν συνεχεία στις εισαγγελικές αρχές

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v