Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Στόχος η καλύτερη διαχείριση προσωπικού

Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κινητικότητα θετικό εργαλείο το οποίο θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου

Μητσοτάκης: Στόχος η καλύτερη διαχείριση προσωπικού

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αναδιάρθρωση των δομών υπουργείων και φορέων και η διαθεσιμότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κινητικότητα θετικό εργαλείο το οποίο θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ έφερε ως παράδειγμα το πρώτο κύμα κινητικότητας, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «όλοι οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε υπηρεσίες αιχμής». Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στις ερωτήσεις που δέχθηκε για το εάν κλείδωσαν οι λίστες με τα 12.500 ονόματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

  

Στις 12 το μεσημέρι εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συνάντηση και αρκέστηκε στο να πει: «Θα σας ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το κύριο θέμα που συζητήσαμε ήταν η κινητικότητα».

Ήδη, από τον Ιούλιο έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 4.401 άτομα. Πρόκειται για 2.114 εκπαιδευτικούς, 2.234 σχολικούς φύλακες και για 53 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συνολικά στην κινητικότητα θα πρέπει να έχουν ενταχθεί μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 12.500 εργαζόμενοι. Αμέσως μετά θα ακολουθεί το επόμενο «κύμα» καθώς μέχρι το τέλος του 2013 ακόμα 12.500 θα πρέπει να έχουν μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το πρώτο κύμα κινητικότητας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 και κατά τη διάρκειά του 1.862 υπάλληλοι απορροφήθηκαν σε άλλες οργανικές θέσεις του Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 36% τοποθετήθηκε σε υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστική), 22% τοποθετήθηκε σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης (καταστήματα κράτησης, δικαστήρια), 20% σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία κ.α.), 16% σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ κ.α.), καθώς επίσης και στα ΚΕΠ και τις Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας.

Η αξιολόγηση - μοριοδότηση του προσωπικού που θα γίνει σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά μόνο όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Βενιζέλος: Να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις 

Την ανάγκη να αναδειχθεί ο θεσμός της «κινητικότητας» των Δημοσίων Υπαλλήλων ως μέσο εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης, επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόσο να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις, όσο και να φανεί σαφέστερα ο στόχος του που είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους-και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς.

Τόνισε επίσης:

- Ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η συνολική αξιολόγηση των δομών και προσώπων στον δημόσιο τομέα, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις.

- Την ανάγκη καταγραφής των «κενών» στους φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου (κατά ειδικότητα), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν για την κάλυψή τους υπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και οι οποίοι θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που ανακοίνωσε το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

- Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα πρέπει να υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και σωστό σχεδιασμό, ώστε να στεφθούν από επιτυχία.

Τι αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης 

 Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα οργανογράμματα των Υπουργείων που διασπάστηκαν δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Εγκρίθηκαν οργανωτικές βελτιώσεις στα Υπουργεία: Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής) και Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ισότητας).
3. Εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκτός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Στα σχέδια στελέχωσης προβλέπονται και οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες δύναται να καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις βάσει των οριζομένων στο άρθρο 90, παρ.1, του νόμου 4172/2013.

4. Εγκρίθηκαν οι Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σχεδίων Στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ).

5. Εγκρίθηκε η αξιολόγηση και τα σχέδια στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Υγείας.

6. Εγκρίθηκε το αναλυτικό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των λοιπών φορέων – νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία.

Επίσης, συζητήθηκαν οι συγκεκριμένοι στόχοι και η συμβολή του κάθε Υπουργείου και των φορέων του στο πρόγραμμα κινητικότητας, που βασίζονται στην αξιολόγηση των δομών, στις εγκριθείσες προτάσεις αναδιοργάνωσης και στα εγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης από τα οποία προκύπτει το όποιο πλεονάζον προσωπικό και φυσικά οι όποιες ανάγκες στελέχωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v