Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή

Επιτυγχάνουμε τους στόχους, να τηρήσουν τα συμφωνημένα για το χρέος και οι δανειστές, λέει ο Σαμαράς. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, δεν θα έρθουν νέα μέτρα. Οι θέσεις για φόρους, τράπεζες και επενδύσεις. Επίθεση στην αντιπολίτευση.

Σαμαράς: Βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή

Με το πρωτογενές πλεόνασμα βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ.

«Επιτυγχάνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και πάμε καλύτερα από τους στόχους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουν τα συμφωνημένα και οι δανειστές», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Νέα μετρολογία δεν αντέχει η οικονομία».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την ανάκαμψη και τις δομικές αλλαγές, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη συνεχή καταστροφολογία.

Επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για την οικονομία και ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες για να επιστρέψουμε στα επίπεδα ευημερίας όπου ήμασταν πριν από την κρίση. Όπως είπε, οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα ευημερίας που ήταν πριν από την κρίση το 2020, αλλά δεν υπολογίζουν πολλά, όπως πιθανά έσοδα από ενεργειακούς πόρους και αξιοποίηση ακινήτων. Στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, υποστήριξε, η εξωστρέφεια-ανταγωνιστικότητα μπορεί να προσφέρει ως το 2020 το 50% του ΑΕΠ μέσω εξαγωγών και τουρισμού. Παράλληλα, η μεταποίηση, η οποία συμβάλλει με το 9% σήμερα, μπορεί να ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ.

«Το 2021 μπορούμε να γιορτάσουμε όχι μόνο τα 200 χρόνια από την επανάσταση αλλά και τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας», σημείωσε τονίζοντας ότι «έξι χρόνια δυσκολίας δεν σβήνουν 3.000 χρόνια ένδοξης Ιστορίας».

Πρωτογενές πλεόνασμα

Είχε τεράστια σημασία επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι θα πετύχουμε νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως δεσμεύτηκαν οι εταίροι μας. Το 70% από αυτό θα πάει για ελάφρυνση των αδικιών που έγιναν.

«Χαμηλοσυνταξιούχοι και ένστολοι αλλά και το πετρέλαιο είναι οι τομείς που θα μοιραστούν το όφελος. «Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το ποσό. Δεν το ξέρουμε ακόμα, ξέρουμε ότι θα υπάρξει». Σημείωσε ότι ήδη στο επτάμηνο είναι 1,1 δισ., χωρίς τις επιστροφές τόκων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τόνισε μάλιστα ότι αν εξαιρεθεί η επίπτωση της ύφεσης (διαρθρωτικό έλλειμμα) η Ελλάδα έχει καταφέρει να εμφανίζει το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, της τάξεως του 6 - 8%.

Το χρέος

«Καταφέραμε να το σταθεροποιήσουμε και να μειώσουμε το κόστος των τόκων. Θα πληρώσουμε φέτος 6,5 δισ. ευρώ για τόκους, αντί 13 δισ. που θα δίναμε αν δεν γινόταν κούρεμα και δεν έπεφταν τα επιτόκια».

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι το χρέος έχει ήδη μειωθεί ονομαστικά 145 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έγινε ποτέ, και μάλιστα χωρίς να υπάρξει χρεοκοπία τύπου Αργεντινής (η οποία όπως ανέφερε κούρεψε μονομερώς 65 δισ. ευρώ).

Το χρέος σήμερα φτάνει τα 321 δισ. και αν αφαιρεθούν οι επιστροφές από τα ποσά που διατέθηκαν για τις τράπεζες (16 δισ.) είναι 305 δισ. ευρώ.

«Το ποσό που αποκλίνει για να γίνει το χρέος βιώσιμο είναι ελάχιστο. Η συζήτηση για το χρέος γίνεται μεταξύ των δανειστών μας και αφορά το τι θα κάνουν αυτοί, όσο εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει», τόνισε. «Πρέπει να τελειώσει η συζήτηση αυτή το ταχύτερο γιατί αποτελεί την τελευταία τροχοπέδη για να έρθουν επενδύσεις».

Ανάκαμψη

Ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε στο γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ύφεση είναι μικρότερη από την πρώτη πρόβλεψη, γεγονός που γίνεται για πρώτη φορά. Σημείωσε ότι ο τουρισμός γνωρίζει χρονιά ρεκόρ με έσοδα 11 δισ. ευρώ και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Η ανάκαμψη έρχεται μέσα από τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα», είπε και αναφέρθηκε στα ραντεβού που είχε με τους επικεφαλής μεγάλων ξένων ομίλων για το θέμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγωγό TAP, που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας, αλλά και παράλληλα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα.

Οι τράπεζες και η ρευστότητα

Σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα βοηθήσει την οικονομία και θα τονώσει τη ρευστότητα. Παράλληλα:

* Ως το τέλος του χρόνου θα εκταμιευτεί προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ. ευρώ.

* Γίνονται αλλαγές στον Τειρεσία για τις ακάλυπτες επιταγές (σ.σ. η ΤτΕ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τις αλλαγές στα όρια με τα οποία μπαίνεις στη μαύρη λίστα και σμίκρυνση του χρόνου εξόδου από αυτήν).

* Ξεπληρώνονται τα χρέη προς τους προμηθευτές του Δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ.

* Αλλαξε ο επενδυτικός νόμος, ενώ προχωρούν οι αλλαγές στο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

* Ξεκίνησαν οι πρώτες ανακοινώσεις για μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια.

Φορολογία

«Φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όλους, όμως αυτό θα είναι μόνο για φέτος», είπε ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας ότι πολλοί καλούνται να πληρώσουν φόρο τριών ετών. Από του χρόνου θα πληρώνουν όλοι πολύ πιο λογικά ποσά. «Στόχος μας είναι να πληρώνουν όλοι από λίγο, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Πρέπει να ελαφρύνουμε τους μεσαίους. Επανέλαβε ότι θέλει να επιβάλει ενιαίο συντελεστής φόρου 15%. «Θα το κάνουμε όταν φτάσουμε σε σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα».

Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι γίνονται βήματα και θα πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο.

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τις κινήσεις που έγιναν στο κράτος για να σταματήσουν οι σπατάλες στο σύστημα υγείας και στο συνταξιοδοτικό, στο οποίο βρέθηκαν και κόπηκαν χιλιάδες συντάξεις-μαϊμού. Στάθηκε στα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, όπως αυτό των 50 χιλιάδων θέσεων 5μηνης απασχόλησης, το οποίο το 2014 θα καλύψει 75.000 δικαιούχους.

Γεωπολιτική θέση

Η Ελλάδα σήμερα είναι νησίδα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναφλεγεί. «Θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό αν πέρυσι είχαμε βγει από το ευρώ και είχαμε γίνει χώρα παρίας;», αναρωτήθηκε.

Η αντιπολίτευση

Κάποιοι μέσα στην Ελλάδα προσπαθούν να αποδομήσουν την επιτυχία της χώρας. είπε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι αυτό γίνεται γιατί όσα πετυχαίνει η χώρα «καταργούν κάθε λόγο πολιτικής τους ύπαρξης». Οι προφήτες της καταστροφής εκνευρίζονται και χάνουν την ψυχραιμία τους.

«Ξέρω ότι ο κόσμος ζορίζεται, αλλά αυτό που πολεμώ, ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια λέγεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι φωνές της μιζέριας δεν φοβούνται τα χειρότερα, αλλά θέλουν τα χειρότερα για να κερδοσκοπήσουν. «Έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα». Μακάρι να είχαμε μια αντιπολίτευση που θα στήριζε την έξοδο από την κρίση, υποστήριξε.

Τέλος η αναδιανομή δανεικών

Ο πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία του λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια οι πρωθυπουργοί στη ΔΕΘ έρχονταν για να μοιράσουν σε παροχές ένα πλεόνασμα που δεν υπήρχε. Ήταν όλα δανεικά που τώρα πρέπει να πληρώσουμε.

Επίσης σημείωσε ότι σε αυτόν τον κανόνα υπήρξαν εξαιρέσεις -αναφορά που φωτογράφιζε τον Κ. Καραμανλή- από πρωθυπουργούς που προειδοποίησαν ότι λεφτά δεν υπάρχουν, οι οποίοι δέχθηκαν λαϊκιστικές επιθέσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v