Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Μοναδικό κείμενο πολιτικής το μνημόνιο

Θέλουμε να εισπράξουμε τα ίδια ποσά από περισσότερους, υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας για το φόρο ακινήτων. Το μνημόνιο είναι το μόνο κείμενου που θέτει δεσμευτικούς όρους για τη χώρα, παραδέχθηκε.

Στουρνάρας: Μοναδικό κείμενο πολιτικής το μνημόνιο

«Το μνημόνιο, παρά τις αδυναμίες του, είναι -ίσως- το μοναδικό κείμενο πολιτικής, που έθεσε συγκεκριμένους στόχους δεσμευτικούς για το σύνολο του ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι», υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να καταρτιστεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους για το μέλλον της χώρας μας, που θα φέρουν την αύξηση της απασχόλησης και τελικά και του εισοδήματος».

Όπως συμπλήρωσε, «για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης προβήκαμε στην ανάθεση σχετικών μελετών σε ερευνητικά ιδρύματα. Η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών έχει δημοσιευθεί -όπως ορίζει ο νόμος- στη Διαύγεια.

Στις 5.9.2013, το ΙΟΒΕ, σε εφαρμογή των όρων της σύμβασης, απέστειλε εμπρόθεσμα στο Υπουργείο Οικονομικών το 1ο Παραδοτέο (Ενδιάμεση Έκθεση), ενώ η τελική μελέτη (Δεύτερο Παραδοτέο) θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013».

Ο φόρος ακινήτων

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για το φόρο ακινήτων επανέλαβε ότι «σκοπό έχει την είσπραξη περίπου των ίδιων χρημάτων από πολύ περισσότερους, άρα λιγότερο από τον καθένα. Όσον αφορά τα χωράφια η επιβάρυνση θα είναι ελαχιστότατη, της τάξης των 10 και 20 ευρώ το χρόνο, ακόμη και για πολύ μεγάλα αγροτεμάχια».

Αναφορικά με την πιθανότητα νέων μέτρων τόνισε ότι «το τι σημαίνει «όχι» οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το λέει η ίδια η λέξη. «Όχι» μειώσεις μισθών, «όχι» αυξήσεις φόρων. Αυτή η χώρα, όμως, χρειάζεται ακόμη μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Έχει έλλειψη ανταγωνισμού. Έχει ολιγοπωλιακές συνθήκες παντού. Ελπίζω αυτά τα μέτρα να μας επιτρέψετε να τα πάρουμε και να τα ψηφίσετε, όταν θα τα φέρουμε στη Βουλή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v