Η στάση της αντιπολίτευσης αποτελεί τροχοπέδη για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει μια εικόνα αισιοδοξίας, σχολιάζουν σε άρθρο τους οι New York Times, με αφορμή την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως δεν ήθελε να συμμετάσχει στην «προεκλογική φιέστα» που έστησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ούτε όμως θα μπορούσε να χαιρετίσει οικονομικές πολιτικές που υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία και έχουν καταστήσει τις περικοπές στους προϋπολογισμούς και τα μέτρα λιτότητας την βασική συνταγή για τα οικονομικά δεινά της Ευρώπης.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το «θολό» πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία της χώρας, σημειώνει η εφημερίδα. Όπως επισημαίνει, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα ότι η πολιτική αστάθεια αποτελεί «σημαντικό» ρίσκο για τη χώρα, αφού «η μεταρρυθμιστική κόπωση αρχίζει να επηρεάζει την δημοφιλία του κυβερνητικού συνασπισμού». Μάλιστα, κατά τον οίκο, μια νέα εκλογική αναμέτρηση «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση που θα είναι κατά της λιτότητας και κατά της ΕΕ, χωρίς όμως να επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, «έχει γίνει μια Γερμανική Ένωση» η οποία σπρώχνει την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες «σε έναν πολύ κακό δρόμο», με το να ζητά εξοντωτική λιτότητα ως αντάλλαγμα για την παροχή πακέτων διάσωσης.
Την ίδια ημέρα πάντως που ο κ. Τσίπρας απουσίαζε από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τους «γνωστούς δεσμούς του με την τρομοκρατία», μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού –η οποία προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ αλλά και εικασίες στα ελληνικά ΜΜΕ για επανεμφάνιση της πολιτικής βίας.
«Ο βασικός εχθρός μας, ο βασικός αντίπαλός μας, είναι ο φόβος που η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Αγωνιζόμαστε για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή. Μπροστά σε κάθε αλλαγή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται για το μέλλον».
Οι ευρωπαίοι και έλληνες πολιτικοί ηγέτες τονίζουν τη σημασία της τήρησης της τρέχουσας πορείας, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα «ψήγματα» οικονομικής ελπίδας, ιδιαίτερα την πιθανότητα επιστροφής στην ανάπτυξη και τον σημαντικό περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, σημειώνουν οι NY Times. Η Ελλάδα εμφάνισε πριν από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ προβλέπει ότι η οικονομία της θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% φέτος. Άλλοι όμως, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, λένε πως αυτό το νούμερο είναι υπερβολικά αισιόδοξο και προβλέπουν μια ακόμα χρονιά ύφεσης.
Σύμφωνα με τους NY Times, καθώς το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι ασταθές –με την Χ.Α. να παραμένει τρίτο κόμμα στην προτίμηση και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να κάνουν «βουτιά»- και η αποδοχή της ΕΕ από τον κόσμο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, παρά την αισιοδοξία του Σαμαρά ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2016, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φαίνεται όλο και πιο πιθανό.