Ελληνική υπόθεση το γιαούρτι στην Ιταλία

Τη μεταφορά του «γιαουρτοπόλεμου» ΔΕΛΤΑ με τη ΦΑΓΕ επί ιταλικού εδάφους σηματοδοτεί η μεγάλη συμφωνία της πρώτης με την ιταλική GRANAROLO, ηγέτη του κλάδου στη χώρα. Οι προσδοκίες για νέο success story και τα σχέδια της ελληνικής εταιρίας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ελληνική υπόθεση το γιαούρτι στην Ιταλία

Μια στρατηγική συμφωνία μεταξύ του ισχυρότερου ελληνικού «παίκτη» στο χώρο των γαλακτοκομικών, την Vivartia του ομίλου MIG και της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού στην Ιταλία, GRANAROLO ανοίγει για την ελληνική πλευρά την πόρτα δυο μεγάλων αγορών.

Η συνεργασία, που τίθεται σε άμεση ισχύ, αφορά στο λανσάρισμα και την αποκλειστική διανομή αυθεντικού ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού και ελληνικού τυριού στις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας. Τα προϊόντα θα παράγει η ΔΕΛΤΑ στην Ελλάδα και θα διανέμει η GRANAROLO μέσα από τα δίκτυά της.

Μια γεύση των προσδοκιών που έχει ο ελληνικός όμιλος από τη συμφωνία έδωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Αντώνης Μαυριδόγλου ο οποίος μεταξύ των άλλων δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι πολύ σύντομα τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ, τα οποία εμπιστεύονται οι Έλληνες καταναλωτές για πάνω από 60 χρόνια, θα αποτελούν την πρώτη επιλογή και για εκατομμύρια καταναλωτές στην Ιταλία».

Ενδεικτικό του μεγέθους της GRANAROLO είναι το ότι ο ετήσιος τζίρος φτάνει σχεδόν το 1 δισ. ευρώ, ενώ δραστηριοποιείται επίσης σε Ισπανία και Αγγλία.

Ελληνική υπόθεση η ιταλική αγορά

Ένα από τα «ντεσού» των εξελίξεων ωστόσο, συνιστά το ότι η ιταλική αγορά γιαουρτιού μετατρέπεται σε ελληνική υπόθεση. Και αυτό γιατί ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα η ΦΑΓΕ. Η τελευταία, εκτός από την τουρκοκουρδικών συμφερόντων Chobani, τον βασικό της ανταγωνιστή στις διεθνείς αγορές, καλείται να αντιμετωπίσει, έναν νέο αντίπαλο, σε μια από τις βασικές ευρωπαϊκές της αγορές.

Όχι όμως έναν οποιοδήποτε, αλλά τον βασικό της ανταγωνιστή επί ελληνικού εδάφους.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Η επέκταση της Vivarta στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό γιαούρτι είχε επί της ουσίας προαναγγελθεί ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο.

Τότε το Euro2day.gr είχε γράψει ότι απώτερος στόχος των ανθρώπων της Vivartia είναι το γιαούρτι της ΔΕΛΤΑ, και όχι μόνο, να αποτελέσει το νέο παγκόσμιο success story. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη στρατηγική συνεργασία με την GRANAROLO, ο όμιλος Vivartia διερευνά συνεργασίες σε άλλες χώρες και σε άλλες ηπείρους.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vivartia, κ. Γιάννης Αρτινός, σημείωσε: «Είμαστε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα εξωστρέφειας, το οποίο τα τελευταία 2 χρόνια έχει ενδυναμώσει σημαντικά την παρουσία μας στις διεθνείς αγορές».

Αναφερόμενος στο deal ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου GRANAROLO κ. Gianpietro Corbari, τόνισε μεταξύ των άλλων: «με αυτή τη συμφωνία θα εδραιώσουμε την παρουσία μας στην αγορά με ένα νέο, υψηλής ποιότητας προϊόν, όπως το γιαούρτι ΔΕΛΤΑ, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μεγαλύτερης μερίδας καταναλωτών, ενώ έρχεται να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην κατηγορία του γιαουρτιού».

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση γιαουρτιού και δη ελληνικού στην Ιταλία καταγράφει τα τελευταία χρόνια σημαντική άνθηση. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι η αγορά ελληνικού γιαουρτιού σημειώνει αύξηση 30% ετησίως.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πωλήσεις της ΦΑΓΕ οι οποίες σε αξία το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου της περασμένης χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 κατέγραψαν αύξηση 40,3% και 27,2% σε όγκο. Ακόμη καλύτερη ήταν η πορεία της στο τρίτο τρίμηνο, όπου οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 46% σε αξία και 33,5% σε όγκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v