Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αλλαγές στο φόρο υπεραξίας και πώς υπολογίζεται

Νέα δεδομένα στο φόρο υπεραξίας ακινήτων και κινητών αξιών με το νομοσχέδιο, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr. Απαλλάσσονται ιδιοκτησίες προ του 1995. Ποιοι γλιτώνουν το φόρο στις αγορές μετοχών-ομολόγων. Η πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα. ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Ν/Σ.

Οι αλλαγές στο φόρο υπεραξίας και πώς υπολογίζεται

Στην τελική ευθεία μπαίνει η... μάχη του πολυνομοσχεδίου με την κατάθεση στη Βουλή του τελικού κειμένου.

Το νομοσχέδιο, είναι εν πολλοίς ίδιο με αυτό που ήδη είχε διαρρεύσει την Πέμπτη. Επιπλέον όμως προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας, από τον οποίο όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr εξαιρούνται τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995. 

Πώς προσδιορίζεται η τιμή κτήσης στα ακίνητα

Στην περίπτωση κτήσης λόγω μεταβίβασης με επαχθή αιτία, είναι το τίμημα ή η αξία του ανταλλάγματος, όπως προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο.

β) Στην περίπτωση κτήσης λόγω κληρονομικής διαδοχής ή μεταβίβασης με χαριστική αιτία, είναι η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, όπως η αξία αυτή προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο.

γ) Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπολογίζεται ως εξής: Τιμή κτήσης ίσον τιμή μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) του έτους κτήσης διά του ΔΤΚατ του προηγούμενου της μεταβίβασης έτους. Ως ΔΤΚατ νοείται ο μέσος Δείκτης Τιμών Κατοικιών Αστικών Περιοχών της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν κατά το χρόνο της μεταβίβασης δεν έχει δημοσιευθεί μέσος ΔΤΚατ, λαμβάνεται υπ' όψιν ο σχετικός δείκτης του αμέσως προηγούμενου έτους.»

Πώς προσδιορίζεται ο χρόνος κτήσης

Ο χρόνος κτήσης είναι ο χρόνος απόκτησης ποσοστού τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει χρόνος κτήσης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, ισχύουν τα εξής:

α) Επί μεταβίβασης κτίσματος που ανεγέρθηκε, με αυτεπιστασία ή με βάση το σύστημα της αντιπαροχής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την ημερομηνία έκδοσης ή δύο (2) ετών από την ημερομηνία ανανέωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνεται εντός των παραπάνω προθεσμιών,

β) Επί πολεοδομικής τακτοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος που δηλώνεται ως χρόνος ανέγερσης και πιστοποιείται από το μηχανικό στη σχετική αίτηση τακτοποίησης,

γ) Επί πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κτήσης του νόμιμου κτίσματος.

Επί χρησικτησίας, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η αντίστοιχη ημερομηνία του εικοστού πρώτου έτους, πριν από το χρόνο της μεταβίβασης.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζεται χρόνος κτήσης και σε κάθε άλλη περίπτωση καθώς και να ρυθμίζεται κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

Οι συντελεστές απομείωσης

Ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου που μεταβιβάζεται καθιερώνονται συντελεστές απομείωσης της αξίας οι οποίοι κλιμακώνονται με βάση τα χρόνια ιδιοκτησίας του ακινήτου. Για ακίνητα που έχουν μείνει στην κατοχή του ιδιοκτήτη για περισσότερα από 26 χρόνια ο συντελεστής απομείωσης καθορίζεται στο 60%. Αναλυτικά:

Έτη διακράτησης

Συντελεστής απομείωσης

Έτη διακράτησης

Συντελεστής απομείωσης

1

100,0%

14

77,9%

2

98,2%

15

76,4%

3

96,4%

16

74,8%

4

94,7%

17

73,2%

5

93,0%

18

71,7%

6

91,2%

19

70,2%

7

89,5%

20

68,7%

8

87,8%

21

67,2%

9

86,1%

22

65,7%

10

84,5%

23

64,2%

11

82,8%

24

62,8%

12

81,1%

25

61,5%

13

79,5%

26+

60%

Ο φόρος υπεραξίας κινητών αξιών

Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Euro2day αποτελεί το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου σε ό,τι αφορά στην επικείμενη εφαρμογή του φόρου υπεραξίας των μετοχών.

Oι τελικές ρυθμίσεις κάνουν λόγο για απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας στις περιπτώσεις που ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο του 0,5% ή αν οι μετοχές εχουν αποκτηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2009.

Επίσης, τροποποίηση επέρχεται και στο συμψηφισμό κερδών με ζημίες, καθώς μετά την πάροδο πενταετίας οι ζημίες θα παραγράφονται.

Για ...απόδοση δικαιοσύνης έστω την ύστατη στιγμή κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής κοινότητας, τονίζοντας πως απαλλάσσονται από μία απολύτως άδικη φορολόγηση χιλιάδες μικροεπενδυτές.

Σχολιάζοντας τις τελικές ρυθμίσεις, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε πριν λίγο στο Εuro2day.gr πως «πρόκειται σαφώς για μία θετική εξέλιξη για μία κεφαλαιαγορά που διαφέρει από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές και διαθέτει χιλιάδες μικρομετόχους με χαρτοφυλάκια κάτω των 10.000 ευρώ».

Eπίσης, στο άρθρο 46 του ν. 4172/2013 ( απαλλάσσνται από το φόρο εισοδήματος οι φορείς γενικής κυβέρνησης με εξαίρεση το εισόδημα που αποκτούν από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου)

Προστίθεται στη συνέχεια η εξής παράγραφος:

«Για τους σκοπούς του προηγούμενου εδαφίου στους φορείς γενικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται οι κεφαλαιουχικές εταιρείες, εκτός από αυτές στις οποίες το κράτος ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου συμμετέχει με ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).»

Τέλος, διευκρινίζεται πως αντίστοιχη απαλλαγή από φόρο εισοδήματος έχουν οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ), «που είναι εγκατεστημένοι στην ημεδαπή ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Κοινωνικό μέρισμα

Θα μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα 450 εκατ. ευρώ σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας. Μερίδιο της τάξης των 500 ευρώ θα λάβουν περίπου 70.000 ένστολοι. Επιπλέον περίπου 400.000 ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί και υπερήλικες του ΟΓΑ θα εξασφαλίσουν κάλυψη παροχών ασθενείας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Στις πρώτες παραγράφους του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιγράφονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι μένει να εξειδικευτούν πλήρως με υπουργικές αποφάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα ενώ ανοίγει ο δρόμος και για την χορήγηση «κοινωνικής επιταγής» συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ για δράσεις στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας αστέγων.

Το κοινωνικό μέρισμα όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο είναι αφορολόγητο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη και καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις αρχές Μαΐου.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο:

1.Ένστολοι: Στα εν ενεργεία κατά την 31 Ιανουαρίου 2014 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, ύψους 500 ευρώ εφόσον οι μικτές τακτικές τους αποδοχές δεν υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ. Για αποδοχές πάνω από 1.500 και έως 1.542 ευρώ η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών. Στις μικτές αποδοχές δεν συμπεριλαμβάνονται η οικογενειακή παροχή, η ειδική αποζημίωση για νυχτερινή εργασία ή πέραν του πενθήμερου και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων.

2. Οικονομικά ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού. Τα κριτήρια διανομής των 450 εκατ. ευρώ θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση.

3. Ανασφάλιστοι. Δικαιούνται παροχή ασθενείας έως τις 28-2-2015 οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή συνεχίζουν ανασφάλιστοι σε άλλο φορέα την επαγγελματική τους δραστηριότητα , εφόσον το μέσο ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα στο διάστημα 2011-2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ και οι οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία αφορούν τα έτη 2011-2013.Η κάλυψη ασθενείας αφορά και τα μέλη των οικογενειών τους ενώ με αντίστοιχα κριτήρια παρέχεται κάλυψη ασθενείας και σε ασφαλισμένους του τομέα Μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων καθώς και σε υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

4. Άστεγοι. Θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για δράσεις στέγασης, σίτισης και κοινωνικής προστασίας αστέγων . Οι όροι και οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς αλλαγές αναφορικά με τη ρύθμιση που αφορά στο γάλα, παρά τις πληροφορίες που υπήρξαν ότι υπήρχε διαπραγμάτευση έως την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές κατατέθηκε και το άρθρο που αφορά τον τραπεζικό τομέα, θέμα για το οποίο σήκωσε ψηλά τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του την Παρασκευή.

*Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v