Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοσχέδιο για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ

«Μαξιλάρι ασφαλείας» καλούνται να δημιουργούν οι τράπεζες τις περιόδους ανάκαμψης. Υιοθετούνται κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Καταργούνται οι περιορισμοί στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο συνεταιριστικών τραπεζών.

Νομοσχέδιο για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ

Την ενσωμάτωση των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ στο τραπεζικό σύστημα εισάγει η κοινοτική οδηγία /36 /ΕΕ που περιλαμβάνεται στο ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την εν λόγω κοινοτική οδηγία οφείλουν να ενσωματώσουν όλα τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ.

Τα βασικά σημεία της είναι:

Η καθιέρωση επιπλέον κεφαλαιακών απαιτήσεων, αποθέματα όπως τα αναφέρει, από τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επί της ουσίας ο συγκεκριμένος κανόνας της Βασιλείας III ζητά από τις τράπεζες να φτιάξουν ένα απόθεμα εφόσον η οικονομία τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές καταστάσεις.

Πηγή από την Ένωσης Τραπεζών Ελλάδος τονίζει πως προς το παρόν ο κανόνας αυτός δε μπορεί να ισχύσει για τις ελληνικές τράπεζες καθώς η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε μικρή ύφεση και ο ρυθμός του ΑΕΠ αναμένεται οριακά αυξημένος το 2014.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο που εισάγει η οδηγία στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι η εφαρμογή όλων των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης και κατά επέκταση το τρίτο σημείο αφορά σε διατάξεις που αποτυπώνουν τους τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι συνεταιριστικές

Αλλαγές επέρχονται και για τις συνεταιριστικές τράπεζες. Ειδικότερα:

α)Καταργείται ο υφιστάμενος περιορισμός ως προς τον μέγιστο αριθμό των προαιρετικών μερίδων που μπορεί να αποκτά ο κάθε συνεταίρος και ορίζεται ότι το καταστατικό μπορεί να επιτρέπει την απόκτηση από κάθε συνεταίρο απεριορίστου αριθμού προαιρετικών μερίδων.

β)Προστίθεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία, επιτρέπεται να προβλέπεται στο καταστατικό η έκδοση προαιρετικών μερίδων χωρίς δικαίωμα ψήφου με προνόμιο, το οποίο θα συνίσταται σε δικαίωμα απόληψης μερίσματος πολλαπλάσιου εκείνου που αντιστοιχεί σε κάθε κοινή συνεταιριστική μερίδα. Κατά την διανομή των καθαρών κερδών και του προϊόντος της εκκαθάρισης όλες ανεξαιρέτως οι συνεταιριστικές μερίδες ικανοποιούνται στην ίδια σειρά. Για τη λήψη απόφασης που αφορά την έκδοση των ανωτέρω προνομιούχων προαιρετικών συνεταιριστικών μερίδων και τον καθορισμό του πολλαπλασιαστή του μερίσματος, απαιτούνται οι αυξημένες προϋποθέσεις απαρτίας και πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης των μελών του πιστωτικού συνεταιρισμού που προβλέπονται στις παρ. 4 και 6 του άρθρου 5 του ν. 1667/1986.

γ)καταργούνται οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η ενεχύραση μερίδων από πιστωτικό συνεταιρισμό που λειτουργεί ως πιστωτικό ίδρυμα, για την εξασφάλιση πιστώσεων παρεχόμενων αποκλειστικά σε μέλη του, στο πλαίσιο των τρεχουσών συναλλαγών.

*Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο της Βουλής εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v