Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνει ταμείο σήμερα η κυβέρνηση

Ικανοποίηση από τη χθεσινή επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σήμερα εγκρίνεται η δόση των 6,3 δισ. Επόμενο βήμα η δημοσιοποίηση του δεκαετούς αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας. Ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρέους.

Κάνει ταμείο σήμερα η κυβέρνηση

Με όχημα το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση κορυφώνει την επικοινωνιακή της αντεπίθεση ακριβώς έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές. Μετά τη χθεσινή επισφράγιση -και με τη βούλα πλέον- από τη Eurostat των καλών μαντάτων για την ελληνική οικονομία, σήμερα αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα σηματοδοτήσει δύο πράγματα:

Αφενός την αρχή του τέλους των μνημονίων και αφετέρου την έναρξη των διαδικασιών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους που ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να βρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς τους δανειστές να τηρήσουν πλέον και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις τους από τον Νοέμβριο του 2012.

Οι εξελίξεις αυτές είναι λίγο-πολύ αναμενόμενες, ωστόσο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τις αξιοποιήσει στο έπακρον κατά την προεκλογική περίοδο. «Τώρα μιλούν οι αριθμοί και αποστομώνονται οι Κασσάνδρες», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που δείχνουν να έχουν έναν ισχυρό άσσο στο μανίκι τους στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επόμενο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η δημοσιοποίηση του δεκαετούς αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, προσχέδιο του οποίου -σε γενικές γραμμές- αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η ελληνική πλευρά στο Euroworking Group. Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και θα παρουσιαστεί επισήμως τις επόμενες ήμερες από τον πρωθυπουργό. Για να γίνει βιώσιμο το χρέος, υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πέρα των άλλων, θα πρέπει να στρέψουμε δυναμικά όλο μας το βάρος σε αναπτυξιακές πολιτικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να καταστήσουμε τη χώρα μας ελκυστική ώστε να μπορεί να αντισταθμίσει το υψηλό επιτόκιο του δανεισμού. «Και αυτό μέχρι τώρα δεν το έχουμε πετύχει», ομολογούν.

Για να αρχίσουν άλλωστε να φαίνονται οι θετικές αλλαγές και στις τσέπες των πολιτών, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, βασικές προϋποθέσεις είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και η εξασφάλιση της ρευστότητας.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος, με δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για πιστοποίηση «της μεγάλης στροφής που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά-σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», σημείωσε σε ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμά του τις τελευταίες μέρες, αποτυπώνοντας τα επόμενα επικοινωνιακά βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πέρασαν πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορέσαμε όμως και πετύχαμε τους στόχους μας και μάλιστα συντομότερα ίσως από ό,τι περίμενε κάποιος».

Την ίδια ώρα, θα κλιμακωθεί η προσπάθεια αποδόμησης των θέσεων και προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως λένε στην κυβέρνηση- εμφανίζει όλο και πιο καθαρά την έλλειψη σοβαρής κυβερνητικής πρότασης προς τον ελληνικό λαό. «Μόνο το γεγονός ότι έχουμε εφαρμόσει μια τόσο δύσκολη και επώδυνη, αλλά δυστυχώς αναπόφευκτη, πολιτική, και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, μιλάει από μόνο του», σχολίαζε χθες ανώτατος γαλάζιος κομματικός παράγοντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v