S&P: Αναβαθμίζει σε "CCC+" τις ελληνικές τράπεζες

Τα χειρότερα πέρασαν για τον κλάδο εκτιμά η S&P και αναβαθμίζει τις τέσσερις τράπεζες. Κλειδί για την απόφαση η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου. Εκτιμά ότι θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν τα NPLs την επόμενη διετία.

S&P: Αναβαθμίζει σε CCC+ τις ελληνικές τράπεζες

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank) προχώρησε η Standard & Poor's. Τις αξιολογεί πλέον με «CCC+» έναντι «CCC» πριν με σταθερό outlook. 

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σηματοδοτεί την εκτίμηση του οίκου ότι η πιστοληπτική τους ικανότητα έχει βελτιωθεί λόγω της συνεχούς πρόσβασης σε ρευστότητα που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές αρχές, της πρόσφατη ςολοκλήρωσης των ΑΜΚ αλλά και των μειωμένων πτωτικών ρίσκων που φέρνει η σταδιακή σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

«Θεωρούμε», αναφέρει η έκθεση, «ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά ρίσκα, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών που είχε δημιουργήσει η οικονομική δυσχέρεια της Ελλάδας στο προφίλ χρηματοδότησης του κλάδου. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να είναι από τις πλέον δύσκολες μεταξύ των χωρών στις οποίες προσφέρουμε υπηρεσίες αξιολόγησης». Ο συντάκτης της έκθεσης συμπληρώνει όμως ότι το ρίσκο για περαιτέρω χειροτέρευση των συνθηκών στις οποίες λειτουργούν οι τράπεζες έχει πλέον μειωθεί.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει νέα κεφάλαια, κυρίως από ιδιώτες επενδυτές μετά τα stress tests της ΤτΕ. Αυτό προκάλεσε το dilution της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Με αυτό το δεδομένο η S&P βλέπει σημαντικά μικρότερο ρίσκο οι αρχές να αυξήσουν απότομα την εμπλοκή τους στο τραπεζικό σύστημα και να προκαλέσουν με τον τρόπο αυτό στρεβλώσεις στην αγορά.

Η ανάλυση υποστηρίζει ότι οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες και το μεγάλο κόστος χρηματοδότησης συνεχίζουν να περιορίζουν την κερδοφορία του κλάδου. Ωστόσο το ρίσκο περαιτέρω χειροτέρευσης υποχώρησε ακολουθώντας την αυξημένη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες, τονίζει, στηρίζουν την εκτίμηση για σταθερό outlook.

Η S&P υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με υπερβολικά υψηλά οικονομικά ρίσκα, τα οποία πηγάζουν από τις μεγάλες πιστωτικές απώλειες και την αργή οικονομική ανάκαμψη.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία οδεύει σε σταδιακή εξισορρόπηση και αναμένει το ΑΕΠ να ανακάμψει σταδιακά την περίοδο 2014-2017.

Οι πράξεις αξιολόγησης αντανακλούν επίσης την εκτίμηση της S&P ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί. Οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται στους μηχανισμούς ρευστότητας που παρέχουν η ΕΚΤ και η ΤτΕ για τη διαχείριση των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών τους. Ωστόσο, η S&P αναμένει ότι οι μηχανισμοί αυτοί θα είναι διαθέσιμοι για όσο καιρό τους χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να διορθώσουν τις ανισορροπίες που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και ενόσω παραμένει περιορισμένη η πρόσβασή τους σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η S&P θεωρεί πλέον τους μηχανισμούς αυτούς μια σταθερή και όχι έκτακτη και βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι στις 29 Απριλίου 2014 η Eurobank ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου των 2,9 δισ. ευρώ και στις 8 Μαΐου η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την κεφαλαιακή αύξηση 2,5 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2014, η Alhpa και η Πειραιώς είχαν ήδη ολοκληρώσει κεφαλαιακές αυξήσεις 1,2 δισ. ευρώ και 1,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι αυξήσεις αυτές βελτίωσαν την εκτίμηση για την κεφαλαική θέση της Εθνικής και της Eurobank, αναφέρει η S&P, σημειώνοντας ότι πλέον θεωρεί ότι έχουν ευθυγραμμιστεί με τις Alpha και Πειραιώς.

Ο διεθνής οίκος τονίζει πως παρά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω το μέγεθος των κεφαλαιακών τους «μαξιλαριών», γιατί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες από δάνεια τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, αναμένει ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλια για να συμμορφωθούν με τις ελάχιστες ρυθμιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η S&P θεωρεί ότι το ΤΧΣ θα παραμείνει πρόθυμο να προσφέρει κεφαλαιακή στήριξη στις ελληνικές τράπεζες.

Η S&P τονίζει ακόμα ότι παρά τις προβλέψεις για περαιτέρω επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών το 2014 και το 2015, θεωρεί ότι έχουν υποχωρήσει οι καθοδικοί κίνδυνοι στα πιστωτικά τους προφίλ.

«Όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, κατά τη γνώμη μας, αλλά έχουμε συμπεριλάβει ήδη τις πολύ υψηλές απώλειες που αναμένουμε από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης μας εικόνας για τη ρευστότητα, την κεφαλαιοποίηση και τη θέση κινδύνου των ελληνικών τραπεζών, αναθεωρήσαμε τα μεμονωμένα πιστωτικά τους προφίλ σε CCC από CC» επισημαίνεται.

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι το ΤΧΣ θα συνεχίσει να προσφέρει κεφαλαιακή στήριξη στις ελληνικές τράπεζες και τη σταδιακή σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v