Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Λάδι και μέλι βγάζουν την Ελλάδα από την ύφεση

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg καταγράφει περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που κατάφεραν εν μέσω κρίσης να επεκταθούν στο εξωτερικό. Η κόπωση των εξαγωγών και η άνοδος για τα αγροτικά προϊόντα.

BBG: Λάδι και μέλι βγάζουν την Ελλάδα από την ύφεση

Στη σημασία που έχουν τα αγροτικά προϊόντα για τις εξαγωγές και την ανάκαμψη της οικονομίας αναφέρεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg. 

Σημειώνει την έκκληση που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στους αγρότες από τη Λέσβο, όπου βρέθηκε πρόσφατα, να στραφούν στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται η κόπωση που υπάρχει στον τομέα των εξαγωγών, οι οποίες ως σύνολο σημείωσαν οριακή πτώση το 2013. Αντίθετα αυτές των αγροτικών προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά με ποσοστό 3,5% φτάνοντας τα 4,75 δισ. ευρώ ή 17% του συνόλου.

Το διεθνές πρακτορείο στέκεται και σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως στην Gaea Α.Ε. Η εταιρεία, πουλά ελαιόλαδο και άλλα αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό. «Η επιβίωση εξαρτάται από το να εξάγεις επιτυχημένα τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης», σημειώνει ο Άρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εξάγει σε 26 χώρες και πέρυσι είχε αύξηση εσόδων 18%. Ας σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα η εταιρεία κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό ελαιόλαδου στη Νέα Υόρκη.

Παρότι η εγχώρια αγορά έχει επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα, η στόχευση είναι στο εξωτερικό, λέει από την πλευρά του ο Χρήστος Παπαδημητρίου της ομώνυμης επιχείρησης που ειδικεύεται στο βαλσάμικο ξίδι.

Η Carpo Hellas άνοιξε εν μέσω κρίσης (2011) ένα κατάστημα στο Κολωνάκι πουλώντας μέλι, ξηρούς καρπούς και καφέ, ενθαρρύνοντας τους πελάτες να δοκιμάσουν το προϊόν πριν το αγοράσουν. Επόμενο βήμα ήταν το Λονδίνο, όπου λειτουργεί κατάστημα στην περιοχή του Πικαντίλι, ενώ ετοιμάζεται για Ρώμη, Παρίσι, Μιλάνο και Μέση Ανατολή.

Μία ακόμα περίπτωση που αναφέρει το Bloomberg είναι η βορειοελλαδίτικη Ergon, η οποία ξεκίνησε από ένα εστιατόριο που παράλληλα πωλούσε είδη μαναβικής στη Θεσσαλονίκη το 2012 και ήδη έχει επεκταθεί στο Λονδίνο. Πωλεί, μεταξύ άλλων, μέλι, ψάρια και ελιές ανεξάρτητων παραγωγών. Στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται κι ένα κατάστημα στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v