Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκλογές και το ελληνικό ρίσκο – Τα top trades

Η Ελλάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, εκτιμά η Goldman Sachs. Τα δύο αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε πτώση ομόλογα και μετοχές. Περιορισμένος ο κίνδυνος μετάστασης για την περιφέρεια. Τα top trades.

Οι εκλογές και το ελληνικό ρίσκο – Τα top trades

Oι ευρωεκλογές της Κυριακής αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ελλάδα, επισημαίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.

O διεθνής οίκος αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, κυρίως στην Ιταλία αλλά και στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs οι πιέσεις αυτές είναι αναμενόμενες σε αγορές όπου έχει πραγματοποιηθεί ήδη ένα μεγάλο ράλι και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Επισημαίνουν ωστόσο πως οι κινήσεις αυτές αντανακλούν δύο εξελίξεις σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο: Πρώτον, τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα. Δεύτερον, το αυξημένο πολιτικό ρίσκο των ευρωεκλογών της Κυριακής, το οποίο συνδέεται με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών.

Το ελληνικό ρίσκο

Η πολιτική αβεβαιότητα και η αστάθεια έχουν υποχωρήσει στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2012, αναφέρει η Goldman Sachs. H κυβέρνηση συνεργασίας έχει διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρά την εφαρμογή αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ την ίδια στιγμή έχει επιτύχει να ρίξει τους τόνους της συνεργασίας με την τρόικα. Το αποτέλεσμα ήταν η Αθήνα να δανειστεί από τις αγορές κεφαλαίου τον Απρίλιο.

Αλλά οι ευρωεκλογές επαναφέρουν στο επίκεντρο το πολιτικό ρίσκο, τονίζει η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μπορεί να προέλθει από δύο εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία όπως τονίζει δεν είναι πολύ πιθανά:

1. Το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει κάτω από το 6% των ψήφων. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε αμέσως ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα και θα οδηγούσε σε παραιτήσεις βουλευτών και σε μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης στο σημερινό κοινοβούλιο, η φυγή βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ θα αύξανε σημαντικό τον κίνδυνο για τη διενέργεια εκλογών πριν από το καλοκαίρι του 2016.

2. Μια εντυπωσιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό πάνω από 30% και διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έδινε έρεισμα στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι ο ελληνικός λαός θέλει αμέσως αλλαγή κυβέρνησης. Ταυτόχρονα θα ενίσχυε την αυτοπεποίθηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αύξανε τις πιθανότητες να κερδίσει αυτοδυναμία στις εκλογές.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2015. Για την εκλογή οποιουδήποτε υποψηφίου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει μεγάλο ποσοστό στις ευρωεκλογές, το πιθανότερο είναι ότι η επιλογή προέδρου θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές.

Η Goldman Sachs διευκρινίζει πως δεν θεωρεί πως ο σχηματισμός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει ριζικά το μακροοικονομικό τοπίο στην Ελλάδα. Σε αυτό το τελευταίο στάδιο του ελληνικού προγράμματος, με την ύφεση να μειώνεται, την κυβέρνηση να εκδίδει ομόλογο και να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, θα είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει εκτεταμένες συγκρούσεις με την ευρωζώνη και να αναζητήσει λύσεις εντός του σημερινού πλαισίου, εκτιμά ο διεθνής οίκος.

Ωστόσο, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εκφράζει μια συγκρουσιακή σχέση με τους θεσμούς της ευρωζώνης και τις διεθνείς συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση προς πιο πραγματιστική πολιτική θα είναι πιο δύσκολη αν εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στην έκθεση. 

Ως εκ τούτου, οι εκλογές σε αυτό το χρονικό σημείο θα οδηγήσουν τις αγορές στο να αποτιμήσουν και πάλι το ρίσκο στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξάνονταν και οι μετοχές θα υποχωρούσαν, γράφει η Goldman Sachs. 

Εκτιμά όμως πως οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν και θετικές επιδράσεις. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ισορροπημένο, θα αποδειχθεί καταλύτης για να ξεκινήσει ένας εσωτερικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων απαιτεί και στροφή προς μετριοπαθέστερες θέσεις και πραγματιστικές λύσεις. Μια τέτοια στροφή θα εξαφάνιζε εξολοκλήρου το ρίσκο Grexit και θα βοηθούσε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα του 6,8%. 

Δεν θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος για την περιφέρεια

Τι θα συμβεί στα ομόλογα της περιφέρειας αν το αποτέλεσμα της Κυριακής αποδειχθεί αποσταθεροποιητικό για την Ελλάδα; Βραχυπρόθεσμα, η τρέχουσα ανοδική πορεία στις αποδόσεις θα συνεχιστεί. Αλλά μεσοπρόθεσμα, η ευρωζώνη διαθέτει πλέον τους μηχανισμούς (όπως το OMT της ΕΚΤ) για να αποφύγει μια γενικευμένη μετάσταση.

H περίπτωση της Ελλάδας είναι μεμονωμένη και ο κίνδυνος μετάστασης είναι περιορισμένος, καταλήγει η Goldman Sachs.

Τα top trades για το 2014

Οι αναλυτές της Goldman Sachs παρουσιάζουν στην έκθεση τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το 2014:

1. Διατήρηση long θέσης στον S&P 500.

2. Κλείσιμο long θέσης στα euro swaps των 5ετών ευρωπαϊκών χρεογράφων και άνοιγμα short θέσεων στα 5ετή αμερικάνικα ομόλογα.

3. Διατήρηση long θέσης στο αμερικάνικο δολάριο έναντι του καναδικού.

4. Κλείσιμο long θέσης στον δείκτη HSCEI και άνοιγμα short θέσης στον χαλκό. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v