Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Πρέσινγκ σε τράπεζες για ρευστότητα

Την τόνωση της αγοράς ανάγει σε βασική στρατηγική η κυβέρνηση. Γιατί ζητά γρήγορο ξεκαθάρισμα του επιχειρηματικού τοπίου. Οι επιπτώσεις στις τράπεζες και οι υποσχέσεις για αλλαγές σε πτωχευτικό κώδικα και φορολογικά κίνητρα. Πώς θα αυξηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Κυβέρνηση: Πρέσινγκ σε τράπεζες για ρευστότητα

Pressing στις τράπεζες για να τρέξουν γρήγορα τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων και να ρίξουν ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις ή σε αυτές που θα κριθούν βιώσιμες δείχνει έτοιμη να ασκήσει η κυβέρνηση, χωρίς να είναι απολύτως σαφές αν πρόκειται για κίνηση επίδειξης πιο λαϊκού προφίλ ή για ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να δουλέψουν με κοινό στόχο να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία και να αλλάξει η εικόνα στην αγορά.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί σε υφιστάμενες παραγωγικές δομές και για να γίνει αυτό θα πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων που μπορούν να επιβιώσουν παρότι βαρύνονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από αυτές που πρέπει να κλείσουν.

«Υπάρχουν παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση, την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα αξιοποιήσει τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο να παρουσιάσει πλέγμα μέτρων για να τρέξει η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ζητά δημοσίως από τις τράπεζες να τρέξουν το ξεκαθάρισμα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αυξηθεί σταδιακά η παρεχόμενη ρευστότητα προς υγιείς επιχειρήσεις ή σε αυτές που αντιμετωπίζουν μεν προβλήματα, μπορούν, όμως, να διασωθούν.

Το περιεχόμενο, δε, της παρέμβασης είναι παρόμοιο με την πρόσφατη παρατήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με υψηλό επιτοκιακό περιθώριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιβαρύνοντας έτσι την οικονομία.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η κυβέρνηση μέσω του υψηλόβαθμου στελέχους της πιέζουν τις τράπεζες να προχωρήσουν στην άμεση αναγνώριση ζημιών πιστωτικού κινδύνου σε πιο ρεαλιστική βάση, σχηματίζοντας και τις αναγκαίες προβλέψεις και διαγραφές δανείων.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η ΤτΕ δεσμεύεται να αξιολογήσει, με βάση τα αποτελέσματα της εν εξελίξει πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης, αν θα δώσει οδηγίες για τον σχηματισμό προβλέψεων απομείωσης ενήμερων δανείων, όπως έπραξαν οι κεντρικές τράπεζες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει πιθανώς νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τα πιστωτικά ιδρύματα οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν είτε από ιδιώτες είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υποσχέσεις για φορολογικά κίνητρα...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συζητούσε την παροχή φορολογικών κινήτρων στις τράπεζες προκειμένου να απαλύνει τις τυχόν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες από την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης.

«Πιθανώς να χρειαστεί επανεξέταση κάποιων από τις υφιστάμενες φορολογικές ρυθμίσεις και η παροχή πρόσθετων κινήτρων με στόχο να ενισχυθούν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και σε περιβάλλον Βασιλείας ΙΙΙ» αναφέρει κυβερνητική πηγή που επιδιώκει να κρατήσει την ανωνυμία της.

...και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο

Ταυτόχρονα, μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στην προπτωχευτική διαδικασία που να διευκολύνουν τη γρήγορη αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες ζητούν να μπορούν να τρέχουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των διοικήσεών τους ή των γενικών συνελεύσεων καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας με τη θεσμοθέτηση εργαλείων όπως οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι πτώχευσης.

Περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ θα ζητήσει ο Στουρνάρας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τη νέα ηγεσία της θα επιδιώξει, όπως όλα δείχνουν, να υπάρξουν αποφάσεις που να επιτρέψουν στις εγχώριες τράπεζες να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στις πράξεις φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Αυτό υπονόησε χθες εμμέσως πλην σαφώς ο Γ. Στουρνάρας στην πρώτη του ομιλία με την ιδιότητα του διοικητή της ΤτΕ. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε την πιθανή έλλειψη επιλέξιμων ενεχύρων για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν συζητήσεις με στόχο να διευθετηθεί το ζήτημα.

Στο θέμα έχει αναφερθεί ήδη η στήλη Χαμαιλέων σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ ευνοούν περισσότερο τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες και λιγότερο τις ελληνικές και τις πορτογαλικές λόγω του υψηλού haircut που επισύρει η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου θα αρχίσει να τρέχει το νέο πρόγραμμα θα ληφθούν αποφάσεις από την ΕΚΤ που θα περιορίζουν το haircut, το οποίο θα υφίστανται οι ελληνικές και οι πορτογαλικές τράπεζες από τα δάνεια που θα προσκομίζουν ως ενέχυρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v