Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Μεγάλες ευκαιρίες σε εξοχικές κατοικίες και οικόπεδα

Εκπτώσεις έως 70% στις τιμές των εξοχικών σε σχέση με το 2008 καταγράφει έρευνα του πανελλαδικού δικτύου μεσιτών E-Real Estates. Περισσότερο ανθεκτικά τα οικόπεδα, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Αναλυτικοί πίνακες.

Ακίνητα: Μεγάλες ευκαιρίες σε εξοχικές κατοικίες και οικόπεδα

Στις τιμές που ίσχυαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας εκτιμάται ότι θα γυρίσει η εξοχική κατοικία και τα στελέχη της κτηματαγοράς τονίζουν πως ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα δεν μπορούν να εγγυηθούν πως θα προκύψει αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Όπως λέει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E-Real Estates, «οι αξίες έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το 2008 από 50% - 70% σε περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή». Περισσότερα ανθεκτικά είναι τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα λόγω έλλειψης ακινήτων, κυρίως στα κοσμοπολίτικα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών ζητά μείωση των τιμών κατά 40% επειδή πιστεύει ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση των τιμών, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για ακίνητα έως 100.000 ευρώ». Πρόκειται δηλαδή για αλλοδαπούς που δεν ενδιαφέρονται για την πενταετή άδεια παραμονής που προσφέρει η χώρα μας για όσους αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου E-Real Estates, οι τιμές για αγορά νεόδμητης εξοχικής κατοικίας στην Αττική ξεκινούν από τα 1.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) στη Λούτσα και φτάνουν μέχρι τα 2.600 ευρώ ανά τ.μ. στη Ραφήνα. Στη Σαρωνίδα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.700 και 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στο Πόρτο Ράφτη από 1.580 έως 2.050 ευρώ ανά τ.μ.

Φθηνότερο εξοχικό μπορεί να βρει κάποιος στην Πελοπόννησο με τις τιμές να ξεκινούν από 800 ευρώ ανά τ.μ. στο Αίγιο κι από τα 700 ευρώ ανά τ.μ. στο Κάστρο Κυλλήνης. Από τα 980 ευρώ ξεκινούν οι τιμές στην Κορινθία και φτάνουν μέχρι τα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. Όσο για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου, στην Πελοπόννησο ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ το στρέμμα και φτάνουν μέχρι τις 35.000 ευρώ.

Στο Ιόνιο, οι χαμηλότερες τιμές για νεόδμητη εξοχική κατοικία καταγράφονται στη Λευκάδα (1.100 ευρώ ανά τ.μ.) και οι υψηλότερες στην Κέρκυρα (περί τα 2.800 ευρώ ανά τ.μ.). Για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, οι τιμές ξεκινούν από τα 15.000 ευρώ ανά στρέμμα (στη Ζάκυνθο).

Στην Κρήτη, οι τιμές για νεόδμητο εξοχικό ξεκινούν από τα 1.200 ευρώ ανά τ.μ. στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία. Τουλάχιστον 1.400 ευρώ ανά τ.μ. θα χρειαστεί όμως κάποιος που θέλει να αγοράσει εξοχικό σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στη Χαλκιδική μπορεί κάποιος να βρει σήμερα νεόδμητο εξοχικό με 800 ευρώ ανά τ.μ. σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της E-Real Estates, αλλά οι τιμές στις περισσότερες περιοχές είναι λίγο υψηλότερες, δηλαδή περί τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

OI TIMEΣ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2014

 

*Οι ανωτέρω τιμές παρατίθενται με απόκλιση ± 20 % ανάλογα με την θέση, κατασκευή και μοναδικότητα του εκάστου ακινήτου

ΠΗΓΗ: E-REAL Estates

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v