Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκλαβούνης (ΤΧΣ): Απίθανο να χρειαστεί το μαξιλάρι των 11 δισ.

Οι επενδυτές που μετείχαν στις ΑΜΚ των τραπεζών θα καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύψουν από τα στρες τεστ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρ. Σκλαβούνης στο Bloomberg. Αφήνει ανοικτό το θέμα της bad bank γεγονός που προκαλεί αντίδραση του ΥΠΟΙΚ.

Σκλαβούνης (ΤΧΣ): Απίθανο να χρειαστεί το μαξιλάρι των 11 δισ.

Οι θεσμικοί επενδυτές θα καλύψουν όποιες ανάγκες προκύψουν από τις ελληνικές τράπεζες και όχι το κράτος, είναι η άποψη που εξέφρασαν ανώτατα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το θέμα του τι μέλλει γενέσθαι με το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ.

Διαχειριστές κεφαλαίων όπως η Paulson & Co., η Fairfax Financial Holdings και η Fidelity διοχέτευσαν στις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες 8,3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο κ. Χρήστος Σκλαβούνης, πρόεδρος του ΤΧΣ, σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να γίνει μετά την ολοκλήρωση των στρες τεστ, ήταν σαφής. «Θα μπορούσε να αναμένεται ότι εκείνοι θα παράσχουν τα κεφάλαια» δήλωσε αναφερόμενος στους θεσμικούς επενδυτές.

«Στρατηγικός μας στόχος ήταν να είναι ανοιχτή η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να καλύψουν τις  ανάγκες τους σε κεφάλαια και ρευστότητα και νομίζω ότι αυτός ο στόχος επετεύχθη» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκλαβούνης αναφέρθηκε και στο «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ που υπάρχει στο ΤΧΣ για κάλυψη πιθανών αναγκών στις τράπεζες. Σε περίπτωση που από τη διαδικασία των ασκήσεων προκύψει ανάγκη για νέα άντληση κεφαλαίων και αυτή καλυφθεί από τους θεσμικούς επενδυτές, «το συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι πως καθίσταται λιγότερο κρίσιμο να υπάρχουν αυτά τα κεφάλαια για περίπτωση ανάγκης», σημείωσε.

Το Bloomberg, ωστόσο, επισημαίνει πως ενδεχομένως να υπάρξει αντίδραση από τους πιστωτές της χώρας. Η τρόικα στο παρελθόν έχει απορρίψει προτάσεις για διαφορετική χρήση αυτών των κεφαλαίων επιμένοντας ότι χρειάζεται ακόμη αυτό το μαξιλάρι για τα πιστωτικά ιδρύματα. Σε έκθεση του προηγούμενου μήνα, το ΔΝΤ δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες πιθανώς να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

«Για καλό ή για κακό, όταν γίνονται στρες τεστ, το πιο πιθανό είναι ότι κάτι θα βγει» δήλωσε και η  Αναστασία Σακελλαρίου, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει όμως να υποτιμάμε το γεγονός ότι ιδιώτες επενδυτές έλαβαν μέρος σε αυτές τις κεφαλαιακές αυξήσεις. Αυτοί οι επενδυτές έχουν επιτυχημένη πορεία. Το γεγονός ότι έλαβαν μέρος συνιστά σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης».

Η κ. Σακελλαρίου δήλωσε ότι μετά από δύο γύρους άντλησης κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλύτερα εχέγγυα από ανταγωνιστές τους στην ευρωζώνη, για να διαχειριστούν τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα προκύψουν από τα στρες τεστ. Έχουν επίσης δεσμευτεί και για τα επόμενα βήματα που θα κάνουν για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση, μέσω του 5ετούς προγράμματος αναδιοργάνωσης στο οποίο έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Αναφορικά με τα σενάρια για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank) η οποία θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε πως «είναι μια επιλογή που εξετάζεται». Ωστόσο συμπλήρωσε πως «υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που χρειάζεται να εξεταστούν σοβαρά». Να σημειωθεί ότι πηγές της ΤτΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίας «bad bank».

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Σκλαβούνη, για το ενδεχόμενο δημιουργίας Bad Bank. Κύκλοι του υπουργείου, σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ανέφεραν ότι «ο υπουργός έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το ΤΧΣ για τα δάνεια και δεν τα έχει λάβει. Δεν έχει γίνει δουλειά ουσίας, η οποία πρέπει να προηγηθεί των όποιων δηλώσεων».

Τόσο ο κ. Σκλαβούνης όσο και η κ. Σακελλαρίου δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το ΤΧΣ θα ανακτήσει σημαντικό μέρος από τα 25 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει στις τράπεζες μέχρι το 2017. Σε έκθεση της 10ης Ιουλίου πάντως, το ΤΧΣ είχε αποτιμήσει την αξία των τοποθετήσεών του στις τράπεζες στα 18,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v