Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό εμπάργκο: Μάννα εκ... Βρυξελλών περιμένουν οι αγρότες

Λύση μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναζητήσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει το ρωσικό εμπάργκο. Έντονη ανησυχία εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Δεν αρκεί η αύξηση της παραγόμενης ποσότητας που μπορεί να αποσυρθεί για δωρεάν διανομή, τονίζουν.

Ρωσικό εμπάργκο: Μάννα εκ... Βρυξελλών περιμένουν οι αγρότες

Υπό την απειλή τεράστιων ζημιών βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας της Ευρώπης μετά το εμπάργκο της Ρωσίας, αφού, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, οι Βρυξέλλες ήταν απροετοίμαστες για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι δέχονται τις πρώτες παράπλευρες απώλειες, πέραν φυσικά του ότι η αγορά της Ρωσίας αποτελεί πλέον παρελθόν.

Οι τιμές παραγωγού ροδάκινου έχουν υποχωρήσει στο μισό στην Ελλάδα όπως αναφέρουν παράγοντες, ενώ οι παραγωγοί τομάτας στην Ισπανία είδαν τις τιμές του προϊόντος του να μειώνονται την πρώτη ημέρα του εμπάργκο κατά 40%!

"Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι η ζημιά από τις παράπλευρες απώλειες εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας για τα προϊόντα μας μόνο για φέτος θα είναι πολλαπλάσια των 80 εκατ. ευρώ που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη μας για την επόμενη χρονιά", ανέφεραν στο Euro2day.gr άνθρωποι του χώρου.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει επισήμως αποτίμηση της κατάστασης ούτε καταγραφή. Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί οι Έλληνες παραγωγοί από την απαγόρευση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Χθες κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη και των υφυπουργών Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, έγινε καταγραφή των κινήσεων που έχουν ήδη λάβει χώρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την απαγόρευση των εξαγωγών στη ρωσική αγορά.

Κυβερνητικά στελέχη μετά τη διυπουργική ανέφεραν ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι η ζημία θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Ωστόσο στην περίπτωση όπου τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν επαρκούν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. θα δώσει το πράσινο φως. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, άρα πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση. "Με άλλα λόγια, η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους παραγωγούς", σημείωναν χαρακτηριστικά.

Χθες εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχωρά στη λήψη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών.

Τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών, η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Αυτό το μέτρο χαρακτηρίζεται πολύ μικρής σημασίας από τους Έλληνες παραγωγούς. Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών).

Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (όπως γίνεται στις συνήθεις συμφωνίες συγχρηματοδότησης). Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου. Το μέτρο αυτό ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, όμως η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της αγοράς και επιτάχυνε την ανάγκη ανάληψης δράσης, καταλήγει στη χθεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από κοινού η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία με στόχο την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων αποζημιώσεων για τους αγρότες, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με τη συμμέτοχη εμπειρογνωμόνων προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των συνολικών επιπτώσεων για την Ευρώπη από το εμπάργκο των Ρώσων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο