Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεπαγώνουν» οι επιστροφές φόρου λόγω ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, η εξαίρεση θα παρέχεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων.

«Ξεπαγώνουν» οι επιστροφές φόρου λόγω ΕΝΦΙΑ

To υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στο ξεπάγωμα των επιστροφών φόρου, που είχαν διακοπεί λόγω του ΕΝΦΙΑ.

Το «μέτρο» θα ισχύσει μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή την ημερομηνία όπου πλέον λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Α. Σαββαΐδου "χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) έτους 2014.

Η ανωτέρω εξαίρεση παρέχεται μέχρι και την 30ή/9/2014".

Στο θέμα είχε αναφερθεί το Euro2day.gr τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύση με την οποία θα πάψουν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρων με βεβαιωμένες, αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων εξαιτίας λανθασμένων σε πολλές περιπτώσεις εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χορήγησης φορολογικής ενημερότητας ηλεκτρονικά το ΥΠΟΙΚ έχει ανακοινώσει πως «η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά, αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v