Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείδωσε» η τακτική της κυβέρνησης για το Παρίσι

«Καυτές πατάτες» τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και οι απολύσεις. Αισιόδοξα μηνύματα Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά και συστάσεις στους υπουργούς. Η πρόοδος στα προαπαιτούμενα και σε ποια όπλα ποντάρει η κυβέρνηση. Ποιες είναι οι «γκρίζες ζώνες».

«Κλείδωσε» η τακτική της κυβέρνησης για το Παρίσι

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της επόμενης εβδομάδας με την τρόικα. Κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και των υπουργών που θα στελεχώνουν την ελληνική αποστολή, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της χώρας μας, σχεδόν το 80% του συνόλου, έχει εκπληρωθεί, γεγονός που θα αποτελέσει και το κλειδί της ελληνικής επιχειρηματολογίας. Από τη στιγμή που έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας, θεωρούν στην κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα, που δεν είναι άλλα από τις φοροαπαλλαγές και στη συνέχεια τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Η οικονομία μας σταθεροποιείται. Εξοπλιστείτε με τα καλά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα το ιστορικό χαμηλό που σημείωσαν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, και πηγαίνετε στη διαπραγμάτευση για το καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε προς τους υπουργούς ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ σίγουρος ότι η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. «Το ζήτημα είναι η χώρα να βγει οριστικά από την κρίση και όλοι μπορούν να καταλάβουν και εντός και εκτός Ελλάδος ότι αλλάζει η φάση», σημείωσε.

Στη σύσκεψη, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, δεν συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε πολιτικό επίπεδο, μελετήθηκαν όμως λεπτομερώς οι δράσεις και οι εκκρεμότητες του κάθε υπουργείου.
Δεν λείπουν, πάντως, και τα κρίσιμα σημεία-αγκάθια στα οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών ίσως επιμείνουν και τα οποία προβληματίζουν έντονα το κυβερνητικό στρατόπεδο. Μεταξύ αυτών, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και οι απολύσεις, για τα οποία η τρόικα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πλήρως τη στάση της.

«Οι παρατηρήσεις της τρόικας δεν είναι εκτός πραγματικότητας, νομίζω ότι θα συνεννοηθούμε», είπε μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ο οποίος εξήγησε ότι εκ μέρους του υπουργείου του από τις 52 δράσεις έχουν υλοποιηθεί οι 34 και άλλες 7 θα τακτοποιηθούν σύντομα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αφού διεμήνυσε ότι δεν τίθεται ζήτημα λοκ άουτ, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις παρέπεμψε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Υπενθύμισε δε ότι οι αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό είναι σε εξέλιξη και ότι μέχρι το τέλος του άλλου μήνα αναμένεται η έκθεση του ΚΕΠΕ για την ενοποίηση των ταμείων.

Σύμφωνα εξάλλου με διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στη σύσκεψη πως δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων, όπως και κανένα θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και απειλής των κατοικιών φτωχών και μεσαίων οικογενειών. Επίσης, για τις απολύσεις στο Δημόσιο, διεμήνυσε πως «σημασία έχει να δώσουμε το μήνυμα στον δημόσιο υπάλληλο ότι δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να προσφέρει στην προσπάθεια για ανάκαμψη».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γκίκας Χαρδούβελης, που τις επόμενες μέρες θα έχει και άλλες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v