Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σπρίντ για τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Στο σφυρί θυγατρικές, συμμετοχές και χαρτοφυλάκια δανείων από τις τράπεζες. Τα νέα πωλητήρια, τα deals που κλείνουν εντός Σεπτεμβρίου και το υπερόπλο της Finansbank. Ερχονται εθελούσιες. Πως θα μειώσουν το λογαριασμό του stress test. Οι ενέργειες από ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς.

Τράπεζες: Σπρίντ για τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Ταχύτητα αποκτά πλέον ο ρυθμός υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης από τις εγχώριες συστημικές τράπεζες καθώς γίνεται αντιληπτό ότι από την πρόοδο εφαρμογής τους θα κριθεί το πόσο θα μειωθούν οι τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες από την άσκηση προσομοίωσης.

Παρ ότι όπως έχει γράψει το Euro2day.gr η επίδραση των εγκεκριμένων από την DG Comp πλάνων αναδιάρθρωσης δεν θα συνυπολογισθεί από το δίδυμο ΕΚΤ και EBA για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών, η αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής τους είναι κρίσιμη.

Οι ενέργειες των πλάνων αναδιάρθρωσης, όπως και η προ προβλέψεων κερδοφορία του 2014, αλλά και οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, που έχουν ήδη συντελεσθεί, θα συνυπολογισθούν στα μέτρα μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών και θα γνωστοποιηθούν ταυτόχρονα με τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης.

Τα στοιχεία δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, δηλαδή η προ προβλέψεων κερδοφορία του 2014 και οι ενέργειες που προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα αξιολογηθούν από την EBA με στατικό και δυναμικό μοντέλο και η τυχόν θετική διαφορά θα συμπεριληφθεί στα capital plans.

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να υπάρξει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής απεικόνισης είναι σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι ενέργειες των πλάνων αναδιάρθρωσης, είτε να έχουν ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον δρομολογηθεί, ώστε ΕΒΑ και ΕΚΤ να κρίνουν με σχετική βεβαιότητα ότι πρόκειται να υλοποιηθούν.

Οι παραπάνω παράγοντες εξηγούν την ταχύτητα που αποκτά το τελευταίο διάστημα η εφαρμογή των πλάνων αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες και τα νέα πωλητήρια που βγαίνουν και θα βγουν ως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν εντός του 2014 σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα πούλησαν συμμετοχές και θυγατρικές ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους με ποσό υψηλότερο των 220 εκατ. ευρώ, ενώ μείωσαν το ενεργητικό τους πουλώντας τραπεζικές δραστηριότητες στην Ουκρανία (Alpha και Eurobank).

Η πώληση του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστική καθώς των συμμετοχών σε ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ από την Πειραιώς, η διάθεση ένα επιπρόσθετου 13,5% της Eurobank Properties από την Εurobank και η πώληση μικρότερων σε σημασία συμμετοχών (Ακτωρ Facility) ή η απορρόφηση θυγατρικών (Εθνική Κεφαλαίου) από την Εθνική αποτελούν εφαρμογή των δεσμεύσεων που προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Θα κάνει άμεση χρήση του υπερόπλου της Finansbank η Εθνική;

Επιπρόσθετα η Εθνική αναμένει εντός του Σεπτεμβρίου την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της Αστήρ Παλάς από την οποία θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 250 εκατ. ευρώ αλλά και την ανάδειξη προτιμητέου πλειοδότη για την NBGI Private Equity.

Στη φαρέτρα της η Εθνική έχει το υπερόπλο της διάθεσης ποσοστού της τάξης του 20% με 25%, σε πρώτη φάση, της Finansbank. Όπως εξήγησε στους αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ μπορεί να διενεργηθεί με πώληση ή αύξηση κεφαλαίου ή τέλος με συνδυασμό των δύο παραπάνω λύσεων.

Ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου (σ.σ το πιθανότερο σενάριο) ή πώληση ποσοστού της Finansbank θα προσθέσει ιδιαίτερο βάρος στην επίδραση που θα έχει το πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής στο μετριασμό τυχόν κεφαλαιακών αναγκών.

Πώληση της Eurolife εξετάζει η Εurobank

H Eurobank ξεκίνησε όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr τη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου εγχώριων επιχειρηματικών δανείων, ονομαστικής αξίας 470 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλάνο περιλαμβάνεται και η πώληση του 80% της Eurolife.

Άτυπη διερεύνηση ενδιαφέροντος για τη Eurolife έχει ήδη διενεργηθεί και ενδιαφέρον υπάρχει από ασφαλιστικές αλλά και από τη Fairfax που αποτελεί έναν από τους cornerstone investors της Eurobank συμμετέχοντας και στο Δ.Σ της τράπεζας.

Η Alpha από την πλευρά της εξετάζει την εκκίνηση διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση του Athens Hilton.

Έρχονται νέα προγράμματα εθελουσίας

Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το κλείσιμο καταστημάτων, η οικειοθελής αποχώρηση προσωπικού και το ψαλίδι στους μισθούς έχουν ήδη μειώσει τα λειτουργικά κόστη των συστημικών τραπεζών εντός του στόχου να διαμορφωθούν στο περίπου 40% των εσόδων ως και το 2018.

Η Alpha επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τις πληροφορίες του Euro2day ότι εξετάζεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το θα τρέξει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2015. Σε νέα μείωση προσωπικού εκτιμάται από αναλυτές ότι θα προχωρήσουν και οι Πειραιώς και Eurobank.

Ταυτόχρονα έρχονται νέες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων, κίνηση στην οποία δεσμεύονται οι τράπεζες από τα πλάνα αναδιάρθρωσης ώστε το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 3%.

Οι τράπεζες έχουν ήδη συμμορφωθεί σε σχέση με τις δεσμεύσεις για το δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις και τη μείωση της εξάρτησής τους από το ευρωσύστημα ως ποσοστό του ενεργητικού, ενώ μειώνουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό και προχωρούν σε πωλήσεις ή ρευστοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού με χαμηλή ή αρνητική απόδοση.

Γενναίο «μαχαίρι» στα Βαλκάνια

Τα πλάνα αναδιάρθρωσης των Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank, προβλέπουν δραστική αναδιάταξη της διεθνούς παρουσίας τους, με μείωση ως και 80% της παρουσίας τους σε κάποιες αγορές.

Προκειμένου να επιταχύνουν την εφαρμογή των πλάνων αναδιάρθρωσης οι τράπεζες εξετάζουν την εφαρμογή γενναίων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, ώστε στα τέλη του 2015 ή στις αρχές του 2016 να υπάρχουν ώριμες συνθήκες πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v