Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Αναζητά 120 εκατ. για το Εξοικονομώ κατ' οίκον

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ψάχνει τρόπους ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

ΥΠΑΝ: Αναζητά 120 εκατ. για το Εξοικονομώ κατ οίκον

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο αναζητά τρόπους για να καλύψει την τρύπα των 120 εκατ. ευρώ του «Εξοικονομώ κατ' οίκον».

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια που θα καλύψουν τις απαιτήσεις 10.000 δικαιούχων νοικοκυριών και 30.000 επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, σήμερα Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο με στόχο να βρεθεί τρόπος ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις των νοικοκυριών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και των επαγγελματιών, οι οποίες έχουν μπλοκάρει εδώ και επτά μήνες.

Σημειώνεται ότι το Εξοικονομώ κατ' οίκον είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι ιδιοκτήτες τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας. 


Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους να κάνουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, εξασφαλίζοντας με την ολοκλήρωσή του εξοικονόμηση ενέργειας έως 1 δισ. κιλοβατώρες (kWh) ετησίως.

Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία ωφελούμενων λαμβάνει επιχορήγηση 70% αρκεί το ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 20.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο 30% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 70%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Η δεύτερη κατηγορία λαμβάνει επιχορήγηση 35% με προϋπόθεση το ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 60.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 65% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση 35%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ και έως 80.000 ευρώ οικογενειακό και λαμβάνουν επιχορήγηση 15%. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 85% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 15%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v