Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NYT για Δούρου: Μια Ελληνίδα πολιτικός πρόθυμη να αντικρίσει τον κόσμο

Εκτενές αφιέρωμα στη νέα περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, φιλοξενούν σήμερα οι New York Times, χαρακτηρίζοντάς την «μια Ελληνίδα πολιτικό που είναι πρόθυμη να αντικρίσει τον κόσμο». Η μάχη με τη διαφθορά, η αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων και το... δανεικό γραφείο.

NYT για Δούρου: Μια Ελληνίδα πολιτικός πρόθυμη να αντικρίσει τον κόσμο

«Η Ρένα Δούρου, η νέα περιφερειάρχης της Αθήνας και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κοίταζε το σπηλαιώδες γραφείο που κληρονόμησε πρόσφατα, κάνοντας σχέδια να μετακομίσει σε μια φθηνότερη και πιο λειτουργική εναλλακτική.

'Κοιτάξτε αυτό το μέρος', είπε. 'Θα μου πάρει μέχρι τη Δευτέρα μόνο και μόνο για να πάω από το γραφείο μου μέχρι την πόρτα. Και κάτω, πρέπει να δείτε τον χώρο που εργάζεται ο κόσμος. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι αριστερή. Ο κόσμος χρειάζεται χώρο για να δουλέψει σωστά'.»

Στο εκτενές τους δημοσίευμα για την Ρένα Δούρου, οι NYTimes αναφέρουν πως οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να κερδίσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, όμως για την ώρα, η εκλογή της κ. Δούρου αποτελεί μέχρι στιγμής την μεγαλύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή της, με 50,8% των ψήφων, σοκάρισε το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα.

«Γεννημένη στην Αθήνα, κόρη ενός αστυνομικού και μιας νοικοκυράς, λέει πως κανονικά θα είχε διοριστεί στο Δημόσιο. Όμως οι γονείς της δαπάνησαν πολλά χρήματα για την παιδεία των παιδιών τους, φροντίζοντας να έχουν τα πάντα, από μπαλέτο μέχρι ξένες γλώσσες. Μιλάει πέντε γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών.

Κατέληξε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Έσεξ της Βρετανίας, όπου οι καθηγητές της την ενθάρρυναν να επιδιώξει διδακτορικό, λέει η κ. Δούρου. Όμως αρκέστηκε σε ένα master στις πολιτικές επιστήμες, θέλοντας να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της και να μπει στην πολιτική. Κατά την πάροδο των χρόνων, έχει εργαστεί στον διαφημιστικό και εκδοτικό τομέα, αφιερώνοντας βράδια και σαββατοκύριακα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και ήταν η υπεύθυνη του τομέα διεθνών σχέσεων του κόμματος.

Λέει πως θα ήθελε να αποκτήσει παιδιά αλλά, για την ώρα, δεν έχει χρόνο. 'Δεν θέλω να παρατήσω το παιδί για να το μεγαλώσει η μάνα μου', λέει».

Σύμφωνα με τους New York Times, «καθώς τακτοποιείται στη νέα της θέση, η κ. Δούρου λέει πως ο στόχος της είναι απλός: να δημιουργήσει μια ανοικτή και λειτουργική διακυβέρνηση χωρίς τη διαφθορά και τις υπόγειες συμφωνίες που αποτελούσαν τρόπο ζωής στη χώρα αυτή. 'Στο τέλος της πενταετίας', λέει, 'η διακυβέρνηση της Αττικής θα είναι όπως η διακυβέρνηση άλλων χωρών'».

«Για την ώρα όμως, παραμένει ένας αξιωματούχος με ελάχιστους συμμάχους στην εξουσία και με ελάχιστη εμπειρία. Λίγους μήνες αφότου κέρδισε στις εκλογές και ανέλαβε τα καθήκοντά της, έστειλε επίσημο αίτημα στον προκάτοχό της ζητώντας να ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες και τα τρέχοντα ζητήματα της περιφέρειας. Στην απάντησή του, της είπε πως οι πληροφορίες βρίσκονται αναρτημένες στις 'αντίστοιχες ιστοσελίδες'.

Ερωτηθείσα ποιος είναι ο προϋπολογισμός της, παραδέχθηκε ότι περιμένει την ενημέρωση της Δευτέρας από το επιτελείο της για να ξέρει (οι επίσημες στατιστικές δείχνουν πως ο περυσινός προϋπολογισμός ήταν περίπου 480 εκατ. δολάρια).»

«Ωστόσο», συνεχίζει το δημοσίευμα, «έχει ήδη μπει στα πρωτοσέλιδα με αφορμή τη δημόσια διαμάχη της με την κεντρική κυβέρνηση αναφορικά με το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στους δήμους της περιφέρειάς της.»

«Η κ. Δούρου θεωρεί πως η αξιολόγηση αποτελεί ένα σημείο έναρξης της περικοπής θέσεων εργασίας και ότι γίνεται για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας, και αρνείται να παραδώσει τους φακέλους τους.

Σε πρόσφατη ομιλία της ανέφερε πως θα υπάρξει μηδενική ανοχή για εργαζόμενους που ψεύδονται για τα διαπιστευτήριά τους. Όμως η ανακάλυψη αυτών των εργαζομένων είναι δική της υπόθεση. Στο γραφείο της, ανέφερε, έχει ήδη κινήσει διαδικασίες κατά οκτώ υπαλλήλων, για περιπτώσεις που εκκρεμούσαν από την περίοδο διοίκησης του προκατόχου της.

'Θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τους υπάλληλους', λέει η κ. Δούρου. 'Πρέπει να είσαι αυστηρός για να γίνουν όλα. Όμως θα το κάνω με τον δικό μου τρόπο'.»

Αναφερόμενη στην πολιτική της καριέρα, η κ. Δούρου «είπε ότι θα μπορούσε να περιμένει για τις επόμενες εθνικές εκλογές, με την προσδοκία υπουργοποίησης, όμως δεν ήθελε να μείνει άπραγη. Αν και είναι κάτι που γίνεται σπάνια, παραιτήθηκε από τη βουλευτική της θέση προκειμένου να προωθήσει την προεκλογική της εκστρατεία (για τις περιφερειακές εκλογές) αντί να πληρώνεται για μια δουλειά που δεν έκανε πλέον.

Έτσι έμεινε χωρίς μισθό για περισσότερους από επτά μήνες, χωρίς να μπορεί να πληρώσει το επιτελείο της. 'Η μητέρα μου πληρώνει για τα τσιγάρα μου', ανέφερε το καλοκαίρι, αναμένοντας επί τρίμηνο σε δανεικό γραφείο. 'Ο κόσμος που βλέπετε εδώ δουλεύει χωρίς λεφτά. Άρα υπάρχει ελπίδα για τη χώρα μου'».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v