Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Οι προβλέψεις για φόρους, πρωτογενές πλεόνασμα, χρέος και ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις για επενδύσεις, εξαγωγές και πληθωρισμό. Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο που τελεί υπό αναθεώρηση. Τι θα γίνει με τους ενστόλους. Δείτε όλο το κείμενο.

Τα μυστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Η επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,9% μετά από έξι χρόνια ύφεσης θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 809 εκατ. ευρώ και κατά 930 εκατ. από έμμεσους το 2015, χωρίς νέα μέτρα, αλλά με τις πρώτες φοροελαφρύνσεις.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενσωματώνονται η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% , οι ρυθμίσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις, αλλά και οι πρώτες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των ενστόλων σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για δόσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και μισθολογική αποκατάσταση ενστόλων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν… λίγο ακόμη.

Στο προσχέδιο περιγράφονται οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αλλά δεν εξειδικεύονται. Ειδικότερα, για τους ενστόλους αναφέρεται η συνολική δαπάνη που θα εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό. Με 541 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών «καθαρίζει» τις υποχρεώσεις αναδρομικών σε δικαστικούς και ενστόλους αλλά και τις μισθολογικές αναπροσαρμογές στους τελευταίους για φέτος.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 414,7 εκατ. ευρώ, που αφορούν τα αναδρομικά ενστόλων και δικαστικών για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-6-2014, και σε επιπλέον 126,2 εκατ. ευρώ που είναι η δαπάνη για αυξήσεις μισθών και συντάξεων των ενστόλων, για την περίοδο από 1-7-2014 έως 31-12-2014.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι αυξήσεις στις αποδοχές θα γίνουν αναδρομικά από τον Ιούλιο, ενώ η καταβολή των αναδρομικών από το 2012 δεν έχει διευκρινιστεί από πότε θα ξεκινήσει. Κατά πάσα πιθανότητα, από το 2015, ενώ συζητείται σύμφωνα με πληροφορίες η αποπληρωμή να γίνει σε ορίζοντα τριετίας. Η ΕΛΣΤΑΤ παρ’ όλα αυτά, παρά το γεγονός δηλαδή ότι η καταβολή θα γίνει σε χρόνο μεταγενέστερο, ζήτησε η καταγραφή της δαπάνης να γίνει στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Από την ανάλυση των ποσών, προκύπτει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων δεν θα γίνει στο 100%. Μισθοί και συντάξεις σε αυτούς δηλαδή θα αυξηθούν μεν, αλλά δεν θα επιστρέψουν στο επίπεδο των αποδοχών του 2012.

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

Το 2015, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του προσχεδίου, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που είχε εκτοξευθεί στο 15,8% του ΑΕΠ το 2009 θα καθηλωθεί στο 0,2%, με τον προϋπολογισμό πρακτικά σχεδόν ισοσκελισμένο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 2,9% του ΑΕΠ, οριακά χαμηλότερα από το 3% που προβλέπει το μνημόνιο, ενώ για φέτος προβλέπεται υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% με διαμόρφωσή του στο 2%.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα είναι αυξημένα κατά 935 εκατ. ευρώ, στα 50,673 δισ. από 49,738 δισ. που αναμένονται φέτος. Οι άμεσοι φόροι προβλέπονται στα 22,144 δισ. ευρώ από 21,339 δισ. ευρώ φέτος με αύξηση 809 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους υπολογίζονται στα 25,242 δισ. ευρώ από 24,312 δισ. ευρώ με αύξηση 930 εκατ. ευρώ.

Το κονδύλι μισθών και συντάξεων παραμένει σχεδόν παγωμένο στα 18,6 δισ. ευρώ, οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης θα είναι μειωμένες στά 459 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες κατά 371 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι πρωτογενείς δαπάνες με μείωση 672 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν στα 41,811 δισ. ευρώ από 42,483 δισ. ευρώ φέτος.

Οι δαπάνες τόκων σε ταμειακή βάση θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος με μείωση επτά ποσοστιαίων μονάδων θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή 168% του ΑΕΠ.

Εκτός από την επιστροφή στην ανάπτυξη, το 2015 φέρνει και επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό πεδίο (0,3% ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης), ενώ για την ανεργία προβλέπεται αποκλιμάκωση σε εθνικολογιστική βάση από το 24,5% στο 22,5%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, στα 6,4 δισ. ευρώ. Προβλέπεται τέλος αποθεματικό 1 δισ. ευρώ.

Κλείνουν το μάτι για νέες ελαφρύνσεις

Όσο επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι τόσο αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας της κυβέρνησης, είπε ο κ. Σταϊκούρας όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί πιθανότατα τον Νοέμβριο στη Βουλή, να περιλαμβάνονται και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Σημείωσε δε ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους γύρω από αυτά τα θέματα συνεχίζονται.


 

* Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2015 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v