Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος ξένος ξεκίνησε το sell off στα ελληνικά ομόλογα

Ποιον αμερικανικό οίκο «δείχνει» ως υπεύθυνο του sell off η αγορά. Το κακό timing της σύμπτωσης εκροών για το fund και υψηλών ανησυχιών για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Ποιος ξένος ξεκίνησε το sell off στα ελληνικά ομόλογα

Η αμερικανική PIMCO φέρεται να είναι σύμφωνα με την αγορά ο πρωτεργάτης στις ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η απόδοση του 10ετούς σε υψηλό 10μηνών (πάνω από το 7%).

Η PIMCO φέρεται να μειώνει τις τελευταίες ημέρες τις θέσεις της σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, μεταξύ των οποίων και ελληνικά, ως αποτέλεσμα εσωτερικών αναταράξεων, που δημιουργεί η αποχώρηση του Β. Gross αλλά και της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Η Pacific Investment Management Co. ταλανίζεται από σημαντικές εκροές κεφαλαίων λόγω των αιτήσεων εξαγοράς μεριδίων που πυροδότησε η αποχώρηση του B. Gross. Ως εκ τούτου πιέζεται να μειώσει αντίστοιχα το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

To timing της αποχώρησης Gross και των εκροών στη PIMCO είναι το χειρότερο δυνατό για την Ελλάδα καθώς συμπίπτει με το κοκτέιλ ανησυχιών για τη νέα σχέση Ελλάδος δανειστών, την πολιτική αβεβαιότητα με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την επιδείνωση του κλίματος για την Ευρώπη λόγω stress test, πτώσης του ευρώ κά.

Οι ξένοι επενδυτές προτιμούν η χώρα να παραμείνει υπό κάποιας μορφής αυξημένη επιτήρηση από την Ε.Ε και κυρίως από το ΔΝΤ καθώς κάτι τέτοιο εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν παρεκτροπές και επομένως το ρίσκο επένδυσης θα παραμείνει λελογισμένο.

Επιπρόσθετα, η πρόθεση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από το εναπομείναν πρόγραμμα του ΔΝΤ και να παραμείνει σε μια μορφή ήπιας επιτήρησης φοβίζει λόγω και της αυξημένης πιθανότητας επόμενη κυβέρνηση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντολογίς, το ρίσκο αυξάνεται με αποτέλεσμα τα ελληνικά assets να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή ρευστοποιήσεων οι οποίες λαμβάνουν διαστάσεις …ξεφορτώματος αν υπάρχουν και αξιοσημείωτες εκροές, όπως στη περίπτωση της PIMCO.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του ΟΔΔΗΧ η PIMCO δεν διακρατεί πλέον αξιοσημείωτες θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και επομένως δεν μπορεί να είναι ο βασικός πωλητής της σημερινής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v