Marketwatch: Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε τα μάτια μας από την Ελλάδα

H επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα αναγκάζει τους επενδυτές να στρέψουν και πάλι την προσοχή τους στη χώρα, εκτιμά το Marketwatch. Η άνοδος των αποδόσεων, η βουτιά του χρηματιστηρίου και οι ανησυχίες για μια "clean exit".

Marketwatch: Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε τα μάτια μας από την Ελλάδα

Οι ανησυχίες για μια νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα προσφέρουν μια νέα υπενθύμιση ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει περάσει, αναφέρει άρθρο του Marketwatch.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έχει επιστρέψει πάνω από το 7%, καταγράφοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν τον Ιούνιο.Εν τω μεταξύ, το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε βουτιά 5,7%, μετά από την δημοσίευση δημοσκόπησης που δείχνει προβάδισμα του ΣΥΙΡΖΑ με 6,5%, σημειώνει το Marketwatch.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο οικονομικό portal, η απειλή των πρόωρων εκλογών είναι αυτή που φοβίζει τους επενδυτές.

«Η Ελλάδα ήταν το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Πιο πρόσφατα ήταν το λίκνο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, πυροδοτώντας το κλίμα πανικού μετά την αποκάλυψη το Φεβρουάριο του 2010 ότι το έλλειμμα είναι σχεδόν διπλάσιο από ότι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Η Ελλάδα διασώθηκε από τους γείτονες της στην ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, την λεγόμενη τρόικα» επισημαίνεται στο άρθρο.

«Τώρα, η Ελλάδα πιέζει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης της τρόικας νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη του στο τέλος του 2016. Η ελληνική οικονομία πέρασε μια κανονική οικονομική κρίση (η ελληνική ανεργία παραμένει στο 27% μετά από έξι συνεχόμενα έτη συρρίκνωσης του ΑΕΠ, με βάση την Eurostat). Η λιτότητα και η τρόικα είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής. Ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας του Σαμαρά επιβίωσε από την ψήφο εμπιστοσύνης που κάλεσε το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια συσπείρωσης, τον Φεβρουάριο θα διενεργηθεί ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου. Αν ο Σαμαράς και ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός δεν κερδίσουν, θα ακολουθήσουν εκλογές» γράφει το Marketwatch.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Σαμαράς επιδιώκει να κερδίσει την στήριξη βουλευτών, καταβάλλοντας προσπάθειες να εξασφαλίσει μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προαιρετική γραμμή στήριξης.

«Ωστόσο η ιδέα ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να τα καταφέρει μόνη της, ειδικά με την ευρωζώνη να διολισθαίνει προς την ύφεση καθώς η ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας αρχίζει να μένει από δυνάμεις, είναι αρκετή για να εξασφαλίσει ότι οι επενδυτές θα είναι επικεντρωμένοι για άλλη μια φορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» καταλήγει το δημοσίευμα του Marketwatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v