Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: «Βαρίδι» για ελληνικές τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια»

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι τράπεζες θα καλύψουν τα όποια κενά από τις αγορές, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014», υπογραμμίζει η Fitch. Ωστόσο, προειδοποιεί με υποβαθμίσεις σε περίπτωση μεγάλων κεφαλαιακών ελλειμμάτων.

Fitch: «Βαρίδι» για ελληνικές τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια»

Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες, παρά την ενίσχυση των κεφαλαίων και την πρόοδο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζει η Fitch.

Αυτό σημαίνει ότι το stress test της ΕΚΤ ενδέχεται να δείξει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, ιδίως εάν δεν συμπεριληφθούν οι τρέχουσες ενέργειες αναδιάρθρωσης, σημειώνει ο οίκος.

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τα κεφάλαιά τους, ενώ αναμένεται να επωφεληθούν και από τις πρόσφατες αλλαγές στην αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με τις πρακτικές σε άλλες χώρες του ευρωνότου, σημειώνει. 

"Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι τράπεζες θα καλύψουν τα όποια κενά από τις αγορές, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014, μετά το stress test της ΤτΕ, και δεν θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 11 δισ.", υπογραμμίζει η Fitch, σημειώνοντας ότι δεδομένης της πολύ χαμηλής αξιολόγησης των τραπεζών (Β-) δεν αναμένονται αλλαγές μετά τα αποτελέσματα της άσκησης. Όμως, εάν προκύψουν σημαντικά κεφαλαιακά ελλείμματα για τα πιστωτικά ιδρύματα, που δεν θα μπορούν να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα μέσω κινήσεων αναδιάρθρωσης, ενδέχεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις.   

Όπως υπογραμμίζει, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων καθιστούν τους τραπεζικούς ισολογισμούς ευάλωτους στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη βελτιούμενη, αλλά ακόμη πολύ ισχνή, ελληνική οικονομία. Τα προβληματικά δάνεια κυμαίνονται στο 29,7% του συνόλου στην Εθνική έως 45,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου στην περίπτωση της Alpha Bank

Την ίδια στιγμή, η κάλυψη των δανείων παραμένει χαμηλή, κάτω του 47%, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας πως η τάση στην αγορά ακινήτων παραμένει πτωτική, πιέζοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις των εχεγγύων. 

Ο οίκος προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η μείωση της πιστωτικής επέκτασης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά. Η Fitch προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ 0,5% φέτος και 2,5% το 2015.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v