Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά προέδρου ΣτΕ κατά Δημοσίου για το άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές

«Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία», είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Ρίζος. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πυρά προέδρου ΣτΕ κατά Δημοσίου για το άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές

Την δυσαρέσκειά του για την μη ύπαρξη μελέτης από το υπουργείο την Κυριακή στο Ανάπτυξης αναφορικά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και την απορία του για το αν «ο Ιταλός τουρίστας θα έρθει την Κυριακή στην πανεπιστημίου για να ψωνίσει», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος κατά την διάρκεια της συζήτησης στο ΣτΕ των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι εμπορουπάλληλοι για το θέμα.

«Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία», είπε ο κ. Ρίζος επισημαίνοντας παράλληλα ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται την ροή των πραγμάτων.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στην δικηγόρο του Δημοσίου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του επισημαίνοντας ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες.

Απαντώντας στα επιχειρήματα της δικηγόρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι δεν μπορούν να «βαδίσουν» τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, καθώς ο τουρίστας δεν μπορεί να ξέρει πότε τα καταστήματα είναι ανοικτά και πότε όχι, ο κ. Ρίζος παρατήρησε: «Δηλαδή θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει; Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».

Στην επιχειρηματολογία, γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τα καταστήματα που είναι ανοικτά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ο κ. Ρίζος απάντησε ότι «αυτό είναι απλό» και συνέχισε: « Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες».

Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Ρίζος ανέφερε την Μύκονο, όπου τα καταστήματα 6 μήνες είναι ανοικτά όλο το 24ώρο και οι καταστηματάρχες τους υπόλοιπους 6 μήνες ταξιδεύουν και νεκρώνει μια πόλη. Βέβαια, προσέθεσε ο κ. Ρίζος, οι καταστηματάρχες έχουν υπερκέρδη.

Από την πλευρά του οι συνήγοροι του Δημοσίου, υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και σημείωσαν ότι πολύ κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.

Παράλληλα, ο κ. Ρίζος ζήτησε από τους δικηγόρους του Δημοσίου να ενημερώσουνε το δικαστήριο ποιες ήταν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι εκπρόσωποι του δημοσίου απάντησαν ότι τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αδειών των υπαλλήλων δεν μπορούσαν να προσκομίσουν στο ΣτΕ στοιχεία και για το λόγο αυτό θα τα προσκομίσουν τώρα.

Στο Σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ, σε αρκετά έντονο ύφος τόνισε: «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη». Και προσέθεσε στο ίδιο ύφος: «Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία».

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και δέκα έμποροι

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του, η οποία αναμένεται τους προσεχείς μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v