Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιακουνάκος: Ουδέποτε έχω μπλεχτεί σε έκνομες συναλλαγές

Στη διάθεση των αρχών δηλώνει ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος, μετά την έφοδο του εισαγγελέα στο σπίτι και το γραφείο του, στο πλαίσιο της έρευνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αρνείται κάθε εμπλοκή ο επιχειρηματίας.

Λιακουνάκος: Ουδέποτε έχω μπλεχτεί σε έκνομες συναλλαγές

Ουδέποτε έχει υπάρξει εμπλοκή, προσωπική ή εταιρική, σε έκνομη συναλλαγή ή διαδρομή χρήματος, υπογραμμίζει ο Θ. Λιακουνάκος, μέσω ανακοίνωσης της Axon Α.Ε. στην οποία είναι βασικός μέτοχος. 

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας διαφθοράς πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του επιχειρηματία, στην οποία και κατέσχεσε έγγραφα που αφορούν στις υπεράκτιες εταιρίες του κ. Λιακουνάκου. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Axon: 

«Κατόπιν του διενεργηθέντος στην Εταιρεία μας ελέγχου, από την Οικονομική Αστυνομία και των σχετικών, επ΄αυτού, δημοσιευμάτων, δηλώνουμε τα εξής:

1. Οι αρμόδιοι Εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι χειρίζονται συγκεκριμένες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, πράττουν ό,τι είναι αναγκαίο, για τη διερεύνηση της αλήθειας, τη συνδρομή αιτημάτων και την περαίωση του έργου τους. Στα πλαίσια αυτά, η Διοίκηση της εταιρείας «ΑΧΟΝ» και ο Πρόεδρος αυτής έχουν θέσει στη διάθεση των Αρχών κάθε δυνατή αρωγή.

2. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή - προσωπική ή εταιρική- σε τυχόν έκνομη συναλλαγή ή διαδρομή χρήματος. Όσον αφορά τα ελεγχόμενα εξοπλιστικά προγράμματα του έτους 2003 για άρματα LEOPARD και ελικόπτερα APACHE αναφέρουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η εταιρεία μας ουδέποτε ενεπλάκη σε παράνομη διακίνηση χρήματος και ουδέποτε ενεπλάκη σε παράνομες συναλλαγές με πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους ή οποιονδήποτε τρίτο. Όλες οι συναλλαγές μας είναι απολύτως διαφανείς, όπως κατ΄ επανάληψη έχει διαπιστωθεί από προηγούμενους ελέγχους και όπως είμαστε βέβαιοι ότι θα προκύψει και από το συλλεγέν υλικό.

3. Όλες οι εταιρείες, εγχώριες ή υπεράκτιες, που συνδέονται με τον Όμιλό μας, έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικώς από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και τις εποπτεύουσες επιθεωρήσεις των αρμοδίων Υπουργείων. Επιπλέον στα πλαίσια, προηγηθείσης, προκαταρκτικής εξετάσεως, οι εταιρείες αυτές έχουν ελεγχθεί, τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ετών, με τη συλλογή φορολογικών και εν γένει οικονομικών στοιχείων καθώς και με τη συνδρομή ξένων αρχών και ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
Θωμάς Λιακουνάκος»

 

Έφοδος εισαγγελέα στο σπίτι και στο γραφείο του Θωμά Λιακουνάκου

Εφοδο στο γραφείο και στο σπίτι του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου πραγματοποίησε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, κυρία Πόπη Παπανδρέου συνοδευόμενη από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν από τους χώρους του επιχειρηματία αφορούσαν κυρίως τις έρευνες της Δικαιοσύνης για τις υπεράκτιες εταιρίες που αποδίδονται στον επιχειρηματία και οι οποίες εμπλέκονται σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην παραγγελία αναφέρεται το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχτεί τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στα συνοδευτικά έγγραφα της Αστυνομίας αναφέρονται οι υπεράκτιες ΙΒΟΣ, Εβανστον, Ιντεράξιον, αλλά και οι υποθέσεις των προμηθειών των Απάτσι (προμηθεύτρια η αμερικανική Boeing) και των Λέοπαρντ 2 (προμηθεύτρια η γερμανική Krauss Maffei). Στα έγγραφα αναφέρονται ακόμα και τα ονόματα δικηγόρων οι οποίοι εμφανίζονται να εκπροσωπούν συγκεκριμένες υπεράκτιες όπως ο Βρετανός Κάλεριτς αλλά και έλληνας δικηγόρος διαχειριστής άλλης υπεράκτιας.

Η προμήθεια των 12 ελικοπτέρων Απάτσι, πάντως, είχε υπογραφεί απευθείας με την Boeing και συνολικό τίμημα ανέρχονταν στα 593 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελίες όμως είχε υπερτιμολογηθεί κατά 70 εκατομμύρια ευρώ, αφού χρηματοδοτήθηκε από την Deutshe Bank και εκδόθηκε swap και υπεγράφη swap agreement.

Οι άλλες υπεράκτιες, οι οποίες ερευνώνται από την εισαγγελία, αφορούν διαιτησία που είχε παλιότερα εκδικαστεί και εκεί ομολογούνταν, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, και καταγγελίες για παράνομες πληρωμές ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ (Λέοπαρντ 2). Τέλος, η τρίτη υπεράκτια αποκαλύφθηκε από κατάθεση πρώην στελέχους της εταιρείας Ericsson, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για καταβολή μιζών στη χώρα μας από τη Σουηδική εταιρεία, που ήταν υποκατασκευάστρια εξοπλιστικών... Σύμφωνα με άλλες πηγές, πάντως, στοιχεία έχουν φτάσει και από υπηρεσίες πέραν του Ατλαντικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v