Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τετ α τετ μόνο με Σαμαρά

Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με την κυβέρνηση, τόνισε ο Σκουρλέτης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο θεσμικής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τσίπρα, χωρίς όμως τον Βενιζέλο. Αρνητικό το Μέγαρο Μαξίμου. «Φοβάται ο Τσίπρας» σχολιάζει η Χαριλάου Τρικούπη.

ΣΥΡΙΖΑ: Τετ α τετ μόνο με Σαμαρά

Δεν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ περιθώρια ουσιαστικής συναίνεσης με την κυβέρνηση, ωστόσο δεν αποκλείει θεσμική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς πάντως την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αυτό προέκυψε από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε σχετικά: «Σε θεσμική συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασφαλώς και θα συμμετάσχουμε, αλλά σε τριμερή δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο. Η κυβέρνηση εκπροσωπείται από έναν». Διευκρίνισε όμως ότι «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης».

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στην αυτοεγκλωβισμένη -όπως τη χαρακτήρισε- συγκυβέρνηση στην οποία καταλόγισε άτακτη υποχώρηση στο θέμα του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε «δεν πρόκειται να περάσει χείρα βοηθείας στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης», προσθέτοντας πως «συνενόχους σε εμάς δεν θα βρουν».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, απορρίπτουν -τουλάχιστον προς ώρας- ένα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το χαρακτηρίζουν «υπονομευμένο εκ των προτέρων» εξαιτίας της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου στον “Βήμα fm” «Δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε με όσους επιδιώκουν το διχασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας φοβάται να συναντήσει το Βενιζέλο 

Σε φόβο απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων του Ευ. Βενιζέλου αποδίδουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη την απόρριψη μιας τριμερούς συνάντησης.  

«Τους τρόμαξε τόσο πολύ ένα δημοσίευμα, που δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων;», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. 

Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ προσέθεταν ότι «ούτως ή άλλως, ο κ. Βενιζέλος ακόμα περιμένει από τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει και είχε αποδεχτεί, την ημέρα εορτασμού της επετείου της Δημοκρατίας στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθούν για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα».

Εσωκομματική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ 

Οι εξελίξεις πάντως πυροδότησαν αντίδραση εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης έλαβε ξεκάθαρη θέση ενάντια σε κάθε σενάριο επαφής της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Ακούω κάποιους να μιλάνε για συναίνεση», είπε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προειδοποιώντας με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματός του ότι «η συναίνεση συνεπάγεται νέα πολιτική λεηλασίας και διάλυσης».

Ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε, άλλωστε, ότι η χώρα έχει φτάσει στην μεγαλύτερη ταπείνωσή της, υποστηρίζοντας: «Σαμαράς και Βενιζέλος εκλιπαρούν τους υπαλλήλους της τρόικα να έρθουν να κάνουν τις αξιολογήσεις για την καταστροφή της χώρας» και καλώντας παράλληλα τον Γκίκα Χαρδούβελη να ενημερώσει το Σώμα για τις απαιτήσεις των δανειστών, προσδιορίζοντάς τις ο ίδιος με την φράση: «η τρόικα ζητά την μάνα της και τον πατέρα της»...

Εληξε το θέμα

Στη συνεδρίαση της Γενικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίστηκε ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρεί ως λήξαντα τον σχετικό, μέσω των ΜΜΕ, διάλογο με την κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, δεν θα επανέλθει, εκτός και αν προκληθεί στα περί συνάντησης με τον πρωθυπουργό, καθώς εκτιμάται ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς δείχνουν απόλυτα προσηλωμένοι στις σχέσεις τους με την Τρόικα και πλήρως αποκομμένοι από τον ελληνικό λαό» και επομένως δεν έχει νόημα κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Σύμφωνα με το κλίμα που κυριάρχησε στην αποψινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο εξής, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ρίξει όλο το βάρος στην ενημέρωση του ελληνικού λαού για την όξυνση των προβλημάτων εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και θα πραγματοποιήσει εκστρατεία βουλευτών και κομματικών στελεχών για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 27 Νοεμβρίου.

Η σκληρή μάχη με την τρόικα και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

«Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό και πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε στο εσωτερικό συνθήκες αρραγούς μετώπου», δήλωσε εχθές εξερχόμενος του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πετώντας το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας που απαιτείται», σημείωσε, με εμφανή την πρόθεση να θέσει την Κουμουνδούρου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v