Φρένο από Σαμαρά στα σενάρια πρόωρων εκλογών

«Εγώ εκλογές δεν έχω», δηλώνει ο πρωθυπουργός. Το ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζει ο Βενιζέλος για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και δηλώνει: οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού.

Φρένο από Σαμαρά στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Μια αινιγματική δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έδωσε τροφή για σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέδωσε την δυστοκία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο γεγονός ότι οι τελευταίοι φοβούνται την αντιπολίτευση και την πολιτική αστάθεια σημειώνοντας ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού». Δήλωση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών αν και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για το ενδεχόμενο να επισπευστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον δεν προχωρήσει ομαλά η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος του κ. Βενιζέλου ήταν να στείλει μήνυμα με τρεις αποδέκτες: την τρόικα προκειμένου να τελειώσει άμεσα η αξιολόγηση, την αντιπολίτευση για να δείξει την αρμόζουσα στάση, καθώς και τους πολίτες, καλώντας τους να κοιτάξουν ποιες πολιτικές δυνάμεις λειτουργούν με ανευθυνότητα.

Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν έσπευσε να σταματήσει ο πρωθυπουργός. Από τη Βουλή έστειλε μήνυμα και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση ή θα μπλοκαριστεί από εκλογές απάντησε: ««Ποιες εκλογές; Έχετε εσείς συνδικαλιστικές εκλογές, γιατί εγώ δεν έχω».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο την Παρασκευή το πρωί, με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό σε πρώτο πλάνο.

H δήλωση Βενιζέλου

«Αναρωτιέται, και δίκαια, κάθε Έλληνας πολίτης γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση «πού κολλάει το πράγμα»; Απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην οικονομία.

Και πρόσθεσε: «Γιατί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, τώρα που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, έχει δυσκολία να επισημοποιήσει την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μετάβαση σε μια νέα φάση, χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα;»

Συνέχισε δε λέγοντας ο κ. Βενιζέλος: «Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται; Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθιά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις».

Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v