Τα τρία σενάρια για την παράταση του Μνημονίου

Τεχνική επέκταση Μνημονίου για έξι μήνες η βασική επιλογή για την Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters. Γιατί προωθείται αυτή η λύση και ποιες είναι οι εναλλακτικές που θα τεθούν στο Eurogroup. Σχέδιο και για μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε πιστωτική γραμμή.

Τα τρία σενάρια για την παράταση του Μνημονίου

Οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κατά έξι μήνες ως τα μέσα του 2015, ώστε να δώσουν στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, αναφέρεται σε έγγραφο που έχει στα χέρια του το Reuters.

Οπως έχει γράψει και το Euro2day.gr, η παράταση του προγράμματος κρίνεται αναγκαία γιατί οι διεθνείς δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύονται ακόμα τα μέτρα για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης και την εξασφάλιση μιας πιστωτικής γραμμής πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου.

«Aν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση μπορεί να είναι για μεγαλύτερη περίοδο για να καλυφθεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων εξαιτίας πιθανών εμπλοκών στο δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» τονίζεται στο έγγραφο.

«Από την άποψη αυτή, μια παράταση ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 φαίνεται η κατάλληλη επιλογή, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ως τα μέσα Ιανουαρίου, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον EFSF και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) πριν το τέλος Ιανουαρίου» τονίζεται.

Η τεχνική παράταση

Το έγγραφο, που σχεδιάστηκε από αξιωματούχους της Ε.Ε. και διέρρευσε στο Reuters, αναμένεται να αποτελέσει βάση για τις συζητήσεις των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ελληνας αξιωματούχος σχολίασε σχετικά ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει αίτημα παράτασης.

Μια τεχνική παράταση θα επιτρέψει επίσης την εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη που κατέγραψαν από τα ελληνικά ομόλογα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες με βάση το πρόγραμμα SMP καθώς και την εκταμίευση δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ προς τη χώρα, αναφέρει το έγγραφο.

«Σε αυτό το σενάριο, μετά το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει άμεσα μια προληπτική πιστωτική γραμμή τύπου ECCL, από τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα και θα έχουν εκταμιευτεί τα κεφάλαια, παρέχοντας στην Ελλάδα χρηματοοικονομικό μαξιλάρι, εάν χρειαστεί», σημειώνει το έγγραφο.

Η γραμμή ECCL θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα μπορούσε να ανανεωθεί δυο ακόμη φορές, για περίοδο έξι μηνών τη φορά. Θα απαρτίζεται από τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το έγγραφο επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος μόνο κατά τρεις μήνες, έως τα τέλη του α’ τριμήνου του 2015 και την πιθανότητα νέας επέκτασης έως το α’ τρίμηνο του 2016, για να ευθυγραμμιστεί με τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Ενώ μια μικρότερη επιμήκυνση ενέχει το ρίσκο να καταστεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών εργασιών, ιδίως στο τρέχον πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη επιμήκυνση ίσως έχει δυσκολίες να ‘περάσει’ ως απλή τεχνική παράταση», αναφέρει το κείμενο.

Ως εκ τούτου, η προτιμώμενη πορεία δράσης είναι, όταν υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, «να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν έως τα τέλη του 2014 μια τεχνική επέκταση της πιστωτικής γραμμής του EFSF έως τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2015 και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη γραμμή ECCL έως τα τέλη Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων», σημειώνει.

Το έγγραφο σημειώνει ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να μετατρέψει τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος σε προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, πριν το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλεςμ αναφέρει το κείμενο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v