Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό Eurogroup για παράταση και αξιολόγηση

Κλειδί για τις εξελίξεις η παρέμβαση Τόμσεν σήμερα στο Eurogroup. Η στρατηγική της Αθήνας και η προσπάθεια να κλείσει το κενό με την τρόικα χωρίς νέες υποχωρήσεις. Τα δύο σενάρια και τι θα πει ο Χαρδούβελης. Δεν αναμένεται απόφαση για παράταση σήμερα, λέει ο Μοσκοβισί.

Καυτό Eurogroup για παράταση και αξιολόγηση

Τελευταία ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στο 2014 κυρίως με το ΔΝΤ και κατ΄ επέκταση με την τρόικα φαίνεται να είναι το σημερινό Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχει -κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης- ο γνωστός μας Π. Τόμσεν.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τρόικα θα ανακοινώσει ημερομηνία επιστροφής, μετά τις ζυμώσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στους εκπροσώπους της Κομισιόν , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και την αποστολή συμπληρωματικών διευκρινίσεων από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Η Κομισιόν, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ στη Real News συνεχίζει να υποστηρίζει την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας έως το τέλος του έτους. Το αν το ΔΝΤ, όμως, έπαψε να μπλοκάρει αυτήν την προοπτική αναμένεται να φανεί σήμερα από τη στάση που θα τηρήσει στο Eurogroup.

H ευρωπαϊκή πλευρά ακόμα αισιοδοξεί. Ο κ. Βίζερ δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014» μετά την προθεσμία της 14ης Δεκεμβρίου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα το EwG.

Με δεδομένο ότι το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι άλλο από το «κόλλημα» του ΔΝΤ με το δημοσιονομικό κενό και την απαίτηση να γίνει το 100% των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί (ενώ στο παρελθόν υπήρχε συμβιβασμός με χαμηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης), αν ο κ. Τόμσεν σήμερα εμφανιστεί πιο διαλλακτικός μεταφέροντας τις θέσεις του Ταμείου είναι σαφές ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έρχεται ένα βήμα πιο κοντά.

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε, τα κείμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν συνταχθεί σε σημαντικό βαθμό και απομένουν κάποια «κενά» τα οποία όμως είναι καθοριστικά, καθώς αφορούν τις λεγόμενες -αρχικά- κόκκινες γραμμές.

Χθες το βράδυ πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετέδιδαν συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική απάντηση της τρόικας -ως προς την επάνοδό της στην Αθήνα- τις επόμενες ώρες.

Η παράταση

Η ταχύτητα επιστροφής της τρόικας και οι προϋποθέσεις για άμεση ολοκλήρωση του review θα αποτελέσουν δύο καθοριστικούς παράγοντες για το κεφάλαιο που αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα και αφορά την παράταση του ισχύοντος ευρωπαϊκού προγράμματος. Τις τελικές αποφάσεις βέβαια θα βαρύνει και η πολιτική στάση των Ευρωπαίων εταίρων.

Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι θέμα παράτασης. Αν όμως τεθεί, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θεωρώντας προφανώς δεδομένο ότι αυτό θα γίνει, ο υπουργός Οικονομικών θα υποστηρίξει την παράταση τεχνικού χαρακτήρα «λίγων εβδομάδων». Αλλωστε και ο ίδιος χθες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά εξάμηνη παράταση.

Παράταση ενός μηνός είναι μία από τις εναλλακτικές που φαίνεται πως θα συζητηθούν χωρίς να αποκλείονται, όμως, πιέσεις για παράταση έξι μηνών. Σύμφωνα με τον κ. Βίζερ τα σενάρια είναι δύο: μια ισχυρή θέση θεωρείται η 31η Ιανουαρίου, άλλη μία είναι η 30ή Ιουνίου. Ο κ. Βίζερ ξεκαθαρίζει πάντως ότι «η παράταση θα πρέπει να έχει προκαθορισμένη διάρκεια, γιατί πρέπει να πάμε στα κοινοβούλια. Είναι ένα νομικό κείμενο και μια ημερομηνία ολοκλήρωσης πρέπει να αντικατασταθεί από μια άλλη. Δεν είναι νομοθεσία αδιευκρίνιστου τέλους».

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει απόφαση σήμερα για παράταση

Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν θα λάβουν απόφαση σήμερα για παράταση του ελληνικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, τόνισε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

"Δεν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης αλλά ελπίζω ότι θα καταγραφούν κάποια βήματα προόδου", δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο κ. Μοσκοβισί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v