Σήμερα το EWG για τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Πίστωση χρόνου για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό η δίμηνη παράταση του μνημονίου. Σήμερα το Euroworking Group εξετάζει το ελληνικό αίτημα που εστάλη χθες βράδυ. Προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο η αντίδραση των αγορών.

Σήμερα το EWG για τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Το αίτημα εστάλη: δίμηνη παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, έως το τέλος Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια μετάβαση στην προληπτική γραμμή στήριξης ECCL από τον ESM.

H σχετική επιστολή εστάλη χθες το βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος εκτελώντας χρέη προέδρου του ΣΟΕ αναλαμβάνει να τρέξει τα διαδικαστικά στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Στο οικονομικό επιτελείο, δεν υπάρχει ανησυχία για την τύχη της επιστολής. Οι εξελίξεις -μέχρις ενός σημείου- έχουν δρομολογηθεί και όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, μια ανάγνωση της δίμηνης τεχνικής παράτασης του μνημονίου είναι ότι η τρόικα έδωσε πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το εγχώριο πολιτικό σκηνικό χωρίς να την υποχρεώσει είτε σε εξάμηνη παράταση, είτε σε εδώ και τώρα ψήφιση των απαιτούμενων μέτρων.

Έτσι προς το παρόν, η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Η χθεσινή αντίδραση των αγορών, έδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τίποτα. Το χειρότερο σενάριο για τις αγορές (προκήρυξη εθνικών εκλογών με πολιτική αστάθεια ή ρήξη με την Ε.Ε. μετά από επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ) είναι υπαρκτό.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με προβληματισμό τις αγορές κι ορισμένες πηγές συνδέουν το μέγεθος της πτώσης στο Χρηματιστήριο και της εκτίναξης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και με το γεγονός ότι πρόκειται για ρηχές αγορές όπου οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται.

Σαφέστατα υπάρχει φωτιά. Αν περιοριστεί στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα η ζημιά υπό προϋποθέσεις είναι αναστρέψιμη. Αν επεκταθεί στις τράπεζες με νέο κύμα εκροών καταθέσεων, το πρόβλημα πηγαίνει σε άλλο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v