Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist για Ελλάδα: Το μεγάλο ρίσκο του Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς "είναι επιδέξιος τακτικιστής", αλλά έχει ήδη χάσει ένα στοίχημα, σχολιάζει ο Economist. Η αριθμητική των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές και το ισχυρό κίνητρο για τους ανεξάρτητους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Economist για Ελλάδα: Το μεγάλο ρίσκο του Σαμαρά

Στο μεγάλο στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά με την επίσπευση της εκλογής Προέδρου, αλλά και στη νευρικότητα των εταίρων της χώρας αναφέρεται το άρθρο του Ecnomist. 

«Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη χάσει ένα στοίχημα. Το πλάνο του να βγάλει πρόωρα την Ελλάδα από το μνημόνιο αυτόν το μήνα κατέρρευσε όταν οι αγορές αντέδρασαν άσχημα ωθώντας τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων πάνω από το 9%. Στις 8 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα αποδέχθηκε δίμηνη παράταση του μνημονίου ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις.

Η προεδρική εκλογή είναι ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα. Εάν απορριφθεί η υποψηφιότητα Δήμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία θα χάσει τις εκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, το ΠΑΣΟΚ, ίσως μπει μετά βίας στη βουλή.

Ο κ. Σαμαράς, επιδέξιος τακτικιστής, έχει ήδη χαράξει τη στρατηγική του. Ο συνασπισμός του ελέγχει 155 έδρες και μπορεί να υπολογίζει σε άλλες 12 ψήφους από τους 24 ανεξάρτητους που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία. Περίπου 6 ακόμη ανεξάρτητοι μπορεί να πεισθούν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Για να πάρει και τις υπόλοιπες επτά ψήφους όμως, θα πρέπει να πείσει βουλευτές να αποστατήσουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή τη Δημοκρατική Αριστερά. Το κίνητρο που τους δίνεται για να στηρίξουν την κυβέρνηση είναι ισχυρό. Οι ανεξάρτητοι πιθανότατα θα χάσουν την έδρα τους στις επερχόμενες εκλογές, ενώ οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να πέσουν κάτω από το όριο του 3% και να μην μπουν στη βουλή. Τα Χριστούγεννα θα είναι έντονα.

Οι πιστωτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας από το Βερολίνο ως τις Βρυξέλλες παρακολουθούν με νευρικότητα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι με την επιλογή αυτού του υποψηφίου, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη πετάξει λευκή πετσέτα. Ο Πιερ Μοσκοβισί όμως, ο επίτροπος για θέματα οικονομίας, φάνηκε ενθαρρυντικός, λέγοντας πως πιστεύει ότι το στοίχημα του κ. Σαμαρά σημαίνει πως είναι βέβαιος ότι ο υποψήφιός του θα γίνει Πρόεδρος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v