Μοσκοβισί: Προτίμησή μας η ακεραιότητα του ευρώ

Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη την Ελλάδα, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Η χώρα κατέγραψε τεράστια πρόοδο αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. Υπάρχει ακόμη το δημοσιονομικό κενό, είπε. Αποχωρεί η τρόικα μετά την αξιολόγηση. Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ.

Μοσκοβισί: Προτίμησή μας η ακεραιότητα του ευρώ
Δεν τίθεται εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στο ευρώ δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη τύπου που μόλις ολοκληρώθηκε.

«Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, η χώρα σαφέστατα έχει αλλάξει πορεία και έχει περάσει πλέον στην ανάπτυξη», ενώ αναγνώρισε τις «υπέρμετρες θυσίες του λαού».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Παραμένουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. Στα τέλη Φλεβάρη φεύγει η τρόικα από την Ελλάδα και μπαίνουμε σε ένα νέο στάδιο το οποίο ετοιμάζουμε τώρα. Στο προληπτικό πρόγραμμα το ΔΝΤ θα έχει κεντρικό ρόλο, ενώ ο έλεγχος από τους δανειστές θα είναι δύο φορές το χρόνο».

Τόνισε επίσης πως υπάρχει ακόμη το δημοσιονομικό κενό.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατό η αξιολόγηση, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών», σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι «έχουμε και εμείς τις προτιμήσεις μας και συγκεκριμένα την ακεραιότητα της ευρωζώνης». 

Ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ελληνική πολιτική σκηνή, άφησε όμως αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ρητορικής του.

«Οι αγορές δεν αγαπούν την πολιτική αβεβαιότητα» τόνισε, ενώ για το χρέος ανέφερε: «Δεν είναι εύλογο να λέει κάποιος ότι είναι υψηλό το χρέος και δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Είναι σαν να μιλάμε για αδυναμία αποπληρωμής - χρεοκοπία».

Σε ερώτηση γιατί δεν συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω της απόφασης του Eurogroup για τη δίμηνη παράταση.

«Είμαι βέβαιος ότι σε επόμενη φάση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθούμε. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συναντηθούμε στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτος», είπε.

Σε ό,τι αφορά την Task Force τόνισε ότι με το τέλος του προγράμματος ολοκληρώνεται ο ρόλος της στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v