Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βγάζει η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο

Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης και τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σίγουροι, οι... εχέμυθοι και η τακτική της απουσίας. Νέα σενάρια για συμβιβαστική λύση ώστε να εκλεγεί ΠτΔ και διαψεύσεις από Μαξίμου για συμφωνία επί ημερομηνίας εκλογών

Τι βγάζει η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο

Μέχρι και στο «παρά πέντε» συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες με φόντο την απογευματινή ψηφοφορία -πρώτη στη σειρά από τις τρεις συνολικά- για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμα και χθες αργά το βράδυ, τα τετ α τετ αλλά και οι συνάξεις μεταξύ των βουλευτών έδιναν και έπαιρναν, τόσο στους χώρους της Βουλής, όσο και εκτός αυτής. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευ. Βενιζέλο. Στο επίκεντρο του τετ α τετ -που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα- μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης βρέθηκαν όλα τα δεδομένα ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου.

Η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη αν το Σταύρο Δήμα υπερψηφίσουν 165 βουλευτές, κάτι που αν συμβεί, λένε, θα αποτελέσει μια καλή αφετηρία για τη συνέχεια και εν όψει των δύο επόμενων και κρισιμότερων ψηφοφοριών.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δεδομένες τις 120 αρνητικές ψήφους («παρών», εν προκειμένω) για να μπλοκάρει η εκλογή, ωστόσο δηλώνει αισιόδοξη ότι ο τελικός αριθμός των βουλευτών που δεν θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δεν θα πρέπει, πάντως, να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι βουλευτές να απουσιάζουν συνειδητά από την ψηφοφορία, κρατώντας αποστάσεις και από τις δύο επιλογές («ναι» ή «παρών»). Ενδιαφέρον αναπόφευκτα θα παρουσιάσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς και τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ανεξάρτητων Ελλήνων (οι οποίοι προς ώρας δείχνουν συμπαγείς) και της ΔΗΜΑΡ, που με την... άδεια του Φώτη Κουβέλη, είναι πιο απελευθερωμένοι στην ψηφοφορία.

Τα «ναι» και τα κρίσιμα «παρών»

Χθες και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους, κι η εικόνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει, χωρίς φυσικά να αποκλείονται εκπλήξεις και διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής. 

Αρνητικοί έχουν δηλώσει οι Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Πέτρος Τατσόπουλος, Θόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάρκος Μπόλαρης και Μίκα Ιατρίδη.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Βασίλης Καπερνάρος, Βύρων Πολύδωρας και Βασίλης Οικονόμου (τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία).

Υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα έχουν ταχθεί οι Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Κατερίνα Μάρκου.

Ο Γιάννης Κουράκος χθες το βράδυ έλεγε ότι θα ψηφίσει «ναι» μόνο αν ο Αντώνης Σαμαράς τον πείσει ότι δεν θέλει εκλογές, οι Γιώργος Κασαπίδης (σ.σ. που σήμερα θα απουσιάσει από τη ψηφοφορία καθώς έχασε τον πατέρα του) και Κώστας Γιοβανόπουλος δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, όπως και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Αν επαληθευθούν τα παραπάνω, η συγκυβέρνηση μαζί με τα 155 ναι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, θεωρητικά θα έχει 161 θετικές ψήφους και πιθανόν κάποια ή κάποιες επιπλέον.

Σε κάθε περίπτωση, από τις ιδιαιτερότητες της σημερινής ψηφοφορίας θα είναι η παρουσία των επτά προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αφού ο εισαγγελέας της φυλακής του Κορυδαλλού ενέκρινε το σχετικό αίτημά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο η Βουλή θα είναι φρούριο…

Νέα σενάρια

Την ίδια ώρα, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος, αλλά και η συνάδελφός τους της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, με χθεσινές τοποθετήσεις τους επανέφεραν σε παραλλαγές τα σενάρια της συμφωνίας για τον Πρόεδρο με ταυτόχρονη συμφωνία για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών εντός του 2015 και ίσως για κυβέρνηση εθνικού σκοπού. 

Χθες το βράδυ, μάλιστα, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή αρκετών ανεξάρτητων βουλευτών για να θέσουν επί τάπητος τα δεδομένα και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του κ. Κασαπίδη ότι ελπίζει «στην τρίτη ψηφοφορία να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να δουν οι πολιτικοί αρχηγοί την πραγματικότητα έξω από εγωισμούς».

Σύμφωνοι για ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών μέσα στο επόμενο έτος δήλωσαν χθες επίσης ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, της συνεννόησης, ερμηνεύονται κατά ορισμένους και οι χθεσινές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι έριξαν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. 

Ωστόσ και μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου από το Μαξίμου διέψευσαν ότι υπάρχει στο τραπέζι σκέψη για συμφωνία που θα περιλαμβάνει ορισμό εκλογών κάποια στιγμή το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v