Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες «ανοίγουν το ταμείο» στους μετόχους

Εκτός από τους "συνήθεις υπόπτους", αρκετές επιχειρήσεις του ΧΑ προχώρησαν σε επιστροφές κεφαλαίων στους μετόχους. Ποιες ήταν οι πλέον γενναιόδωρες και ποιες αναμένεται να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις στο επόμενο διάστημα.

Ποιες εισηγμένες «ανοίγουν το ταμείο» στους μετόχους

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση της χώρας είναι οξυμμένη και επικρατεί κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας, δεν είναι λίγες οι εταιρείες του Χ.Α. που αποφασίζουν να ανοίξουν το συρτάρι του ταμείου τους και να δώσουν μετρητά στους μετόχους.

Η κίνηση βέβαια είχε ξεκινήσει από πέρυσι, καθώς ορισμένες εισηγμένες μοίρασαν μετρητά στους μετόχους τους σε αντίθεση με ό,τι είχαν πράξει το 2013 (π.χ. Τιτάν, ΕΛΒΑΛ, FG Europe, Folli Follie, Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, Sarantis, Epsilon Net), ενώ άλλες προχώρησαν σε διανομή σαφώς μεγαλύτερων ποσών από αυτά που μας είχαν συνηθίσει, όπως για παράδειγμα ο ΟΛΘ και η ΕΥΑΘ.

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στα «χαρτιά» που παραδοσιακά «μοιράζουν χρήμα», όπως π.χ. ο Καρέλιας, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Motor Oil, η METKA, ο Κανάκης, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, η Flexopack, η ΚΡΙ ΚΡΙ, η Βογιατζόγλου Systems, τα Μάρμαρα Κυριακίδη και η Mermeren Kombinat.

H ουσία είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετές εταιρείες αποφάσισαν να μοιράσουν χρήμα στους μετόχους και αυτό για διάφορους λόγους. Ενίοτε και για να καλυφθούν ανάγκες των βασικών μετόχων. «Όταν έχεις να πληρώσεις τόσο μεγάλο ΕΝΦΙΑ, από κάπου πρέπει να αντλήσεις ρευστότητα», ανέφερε χαριτολογώντας μέλος διοικητικού συμβουλίου εταιρείας που αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου.

Ωστόσο, συνηθέστερες αιτίες είναι η υπερεπάρκεια μετρητών σε ορισμένες επιχειρήσεις, και τα μεγάλα ρευστά που προέκυψαν (ή θα προκύψουν) από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. 

Μερικές από τις εισηγμένες που έλαβαν σχετικές αποφάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι:

Profile: «Η εταιρεία πάει καλά, με ανοδικά κέρδη και θετικό καθαρό ταμείο. Επιπλέον, είχαμε χρόνια να ανταμείψουμε τους μετόχους μας για την υπομονή τους και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία» δήλωσε στέλεχος της εισηγμένης, η διοίκηση της οποίας θα προτείνει σε επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση την επιστροφή 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Μύλοι Λούλη: Για την 8η Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου και την αγορά ιδίων μετοχών.

JUMBO: Η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τη διανομή διπλού μερίσματος (πέραν αυτού που είχε αποφασιστεί στην τακτική γενική συνέλευση του Οκτωβρίου και έκτακτου μερίσματος 0,18 ευρώ ανά μετοχή) καθώς η ρευστότητα της εισηγμένης είναι πολύ υψηλή και η πρόοδος των εργασιών του ομίλου θετική. Ο πρόεδρος της JUMBO «χρωστούσε» το συγκεκριμένο μέρισμα στους μετόχους από παρελθούσα χρήση, όπου η εισηγμένη είχε αποφασίσει τη μη διανομή μετρητών.

ΕΛΠΕ: Η πρόσφατη ΓΣ αποφάσισε την επιστροφή 0,21 ευρώ ανά μετοχή.

Αιολική ΑΕΕΧ: Οι μέτοχοι της γνωστής εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου αποφάσισαν πρόσφατα την επιστροφή 0,13 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους. Η διοίκηση της εισηγμένης προχώρησε στη σχετική πρόταση, συνεκτιμώντας το περιβάλλον της αυξημένης αβεβαιότητας στο εσωτερικό, αλλά και ορισμένων προκλήσεων που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές.

Inform Λύκος: Η απόφαση για πώληση της θυγατρικής Austria Card (έσοδα 40 εκατ. ευρώ) θα δώσει τη δυνατότητα στην εισηγμένη εταιρεία να επιστρέψει 0,70 ευρώ ανά μετοχή μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2015 και να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή στην επόμενη τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου. Αυτά δηλώθηκαν από τη διοίκηση της Inform Λύκος κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της 15ης Δεκεμβρίου.

Πέραν αυτών όμως, σειρά συζητήσεων γίνεται στη χρηματιστηριακή αγορά για τη σχετική πολιτική που θα ακολουθήσουν αρκετές εισηγμένες του Χ.Α. μέσα στο 2015. Για παράδειγμα, οι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό ότι ο ΟΤΕ -για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια- θα διανείμει μέρισμα για την οικονομική χρήση που λήγει σε λίγες ημέρες.

Οι επενδυτές περιμένουν να ολοκληρωθεί η εκπόνηση του business plan της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να αποφασιστεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης και κατά συνέπεια το αν και πόσα κεφάλαια θα επιστρέψει στους μετόχους.

Με ισχυρό καθαρό ταμείο βρέθηκε η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων μετά την πώληση της θυγατρικής της Calin. Η διοίκηση της εισηγμένης εξετάζει εναλλακτικά σχέδια επενδύσεων και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της επιστροφής κάποιων κεφαλαίων στους μετόχους μέσα στο 2015.

Με ενδιαφέρον αναμένεται στις 20 Δεκεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ με θέμα την «κεφαλαιοποίηση ή διανομή και φορολόγηση των ειδικών αποθεματικών σύμφωνα με το Ν.4172/2013».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v