Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΓΓΔΕ έμπλεξε το ΦΠΑ στις... κάλτσες

Μικρότερη φορολόγηση επιφυλάσσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μόνο εφόσον τα είδη προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΦΠΑ είναι στο 23%.

Η ΓΓΔΕ έμπλεξε το ΦΠΑ στις... κάλτσες

Ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι συνωστίζονται στις εφορίες για να κλείσουν υποθέσεις λίγο πριν κλείσει η χρονιά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ασχολείται με το ΦΠΑ στις... κάλτσες.

Εξέδωσε ειδική εγκύκλιο, προκειμένου να διευκρινίσει σε πιο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται οι κάλτσες, όχι ανάλογα με το είδος αλλά ανάλογα με τον χρήστη!

Σύμφωνα λοιπόν με την ΓΓΔΕ οι κάλτσες «γενικής χρήσης» υπάγονται στο ΦΠΑ 23% και οι κάλτσες θεραπευτικού σκοπού στο μειωμένο ΦΠΑ 13%.

Τουτέστιν: οι κάλτσες παντός τύπου (καλτσάκια, μασαζοκαλσόν), καθώς και κάλτσες με διαβάθμιση πίεσης (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κάλτσες φλεβίτιδας), δηλαδή όλοι οι τύποι, υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ακόμα και οι θεραπευτικές κάλτσες, φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ με τις απλές κάλτσες.

Ωστόσο, ειδική μεταχείριση με συντελεστή ΦΠΑ 13% προβλέπεται μόνο εφόσον τα είδη προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Μόνο δηλαδή η συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών θα αγοράζει με μειωμένο συντελεστή. Όλοι οι άλλοι που επίσης χρειάζονται θεραπευτικές κάλτσες, άλλα δεν έχουν ειδικές ανάγκες, θα τις πληρώσουν ακριβότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v