Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Ψήφιση ΠτΔ και εκλογές τέλος 2015

O πρωθυπουργός ζητά να κλείσει η διαπραγμάτευση, να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να οριστούν εκλογές στο τέλος του 2015. Επίθεση στον Τσίπρα. Αλλαγή και στο εκλογικό σύστημα προτείνει ο Βενιζέλος. Αρνητικά τα κόμματα, τι λένε ανεξάρτητοι.

Σαμαράς: Ψήφιση ΠτΔ και εκλογές τέλος 2015

Ανακατεύει την τράπουλα ο Αντώνης Σαμαράς και βλέποντας τα «κουκιά» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην βγαίνουν, κάνει ένα βήμα πίσω από τις μέχρι τώρα θέσεις του.

Ετσι, με έκτακτο διάγγελμά του προτείνει να υπάρξει συναίνεση στην προεδρική εκλογή, να υπάρξει συμφωνία για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και οι επόμενες εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος του 2015 αντί των μέσων του 2016. Εν τω μεταξύ θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και το θέμα του χρέους.

Η πρόταση αυτή βρίσκεται κοντά στις θέσεις των οκτώ βουλευτών (πέντε ανεξαρτήτων και τριών της ΔΗΜΑΡ) και έχει ως στόχο να κερδίσει τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και συναδέλφους τους προερχόμενους από κόμματα, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. 

Η πρώτη αντίδραση των κομμάτων είναι αρνητική στην πρόταση Σαμαρά, κάποιοι βουλευτές όμως ήδη έχουν αρχίσει να το σκέφτονται. Ηδη, ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γιάννης Κουράκος δήλωσαν θετικοί, ενώ προς τα εκεί κινούνται και άλλοι. Ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ στην αρχή εμφανίζονταν ως θετικός, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι θα ψηφίσει παρών. «Από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω παρών», ανέφερε συγκεκριμένα. 

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση ελπίζει βάσιμα να αυξήσει τον αριθμό των «160» της πρώτης ψηφοφορίας στην διαδικασία της Τρίτης. Το γεγονός θα της δώσει τη δυνατότητα να κάνει την τελική προσπάθεια στην τελευταία ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, οπότε ορισμένοι εκτιμούν ότι θα έχει προχωρήσει σε περαιτέρω πρωτοβουλίες.

Θετικός ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε την πρόταση για συναίνεση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η κυβέρνηση τώρα περιμένει την ανταπόκριση που θα έχει η πρόταση κυρίως από την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους βουλευτές. 

«Είναι σταθερή η θέση μας», δήλωσε «την επαναλαμβάνω σχεδόν κάθε μέρα: Είναι ανάγκη να επικρατήσει η εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα ολοκληρώσει τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο, θα κάνει τη διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποκτήσουμε κι εκεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή όπως θα έχουμε και στην Ευρωζώνη και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις του Eurogroup έναντι της χώρας μας.

Χαίρομαι λοιπόν γιατί η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο αυτό. Και τώρα περιμένουμε την ανταπόκριση από τη μεριά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ιδίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά και των ανεξάρτητων Βουλευτών.

Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, όχι στο τέλος της τετραετίας, νωρίτερα, εφόσον διαμορφωθεί και σταθεροποιηθεί το νέο πλαίσιο, καθαρίσει ο ορίζοντας, με θωρακισμένους και ανανεωμένους τους συνταγματικούς θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής.

Οι πολίτες πρέπει οι ίδιοι να προστατεύσουν τα επιτεύγματα και να σεβαστούν τις θυσίες τους. Και μπορούν, μετά από κάποιους μήνες, όταν θα έχουμε διαμορφώσει αυτό το ισχυρό πλαίσιο, να κάνουν την επιλογή τους την πολιτική, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, αξιολογώντας προτάσεις και συμπεριφορές των τελευταίων πέντε ετών. Αλλά πρέπει αυτό να γίνει με τους Έλληνες πολίτες να προσδοκούν το καλύτερο, χωρίς να διακινδυνεύουν το χειρότερο.

Άρα έχουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο το είχαμε προαναγγείλει και τονίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και περιμένουμε αυτό να αποκτήσει υπόσταση μέσα από την υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης, που δεν πρέπει να ασχολείται με τα μικρά και μίζερα, αλλά με τα μεγάλα και εθνικά προτάγματα».



Real.gr ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ by realmedialive 

 

Αναλυτικά το διάγγελμα:

Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Και έχει δίκιο. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της Χώρας, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Πρέπει να μη γίνουν εκλογές. Πρέπει να τερματισθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα.

Δεν μπορούμε να τελειώσουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε αμέσως σε μιαν άλλη. Τα προβλήματα της Χώρας δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο.

Ούτε και μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας. Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος.

Θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα!

Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν! Και αυτό είναι το στοίχημα της Δημοκρατίας σήμερα!

Τους καλώ λοιπόν όλους, να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος αλλά και της κοινής λογικής. Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας.

Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια.

Επίσης, μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους.

Είναι λοιπόν Εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015.

Γιατί κάτω από συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται για την οικονομία μας ή να αλλάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό Λαό.

Και αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο αληθινής συναίνεσης, χωρίς θεσμικές εμπλοκές και χωρίς ακυβερνησία. Ώστε η επόμενη μέρα να βρει την Πατρίδα μας ενωμένη, τη Δημοκρατία μας σταθερή και την οικονομία μας αξιόπιστη και θωρακισμένη μέσα στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v