Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 168 ανέβηκαν τα «ναι» στον Σταύρο Δήμα

Ποιοι βουλευτές άλλαξαν ψήφο. Στη ΔΗΜΑΡ το βλέμμα μετά και την ανεξαρτητοποίηση της Ν. Φούντα. Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει «παρών», αλλά ονοματεπώνυμο, τονίζει ο πρωθυπουργός. Η Βουλή δεν θα δώσει λευκή επιταγή στον Σαμαρά, λέει ο Τσίπρας.

Στα 168 ανέβηκαν τα «ναι» στον Σταύρο Δήμα

Με 168 θετικές ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα, οκτώ περισσότερες από την πρώτη ψηφοφορία, 131 παρών και μία απουσία, αυτήν της Μαρίας Κόλλια των ΑΝΕΛ (που απουσίαζε για λόγους υγείας) ολοκληρώθηκε η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, «ναι» είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παναγιώτης Μελάς, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Κώστας Γιοβανόπουλος αλλά και οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την Χρυσή Αυγή.

Θετικοί, επίσης, ήταν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν ψηφίσει τον κ. Δήμα και την προηγούμενη φορά (Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής και Σπύρος Λυκούδης).

Από τα αξιοσημείωτα, το παρόν της Νίκης Φούντα, η οποία μόλις ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ. Το βλέμμα πλέον στρέφεται στην τρίτη ψηφοφορία την προσεχή Δευτέρα, αλλά και στις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να βρεθούν ακόμη δώδεκα βουλευτές για την συγκέντρωση των 180 ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πώς τοποθετούνται οι αρχηγοί

Προ των ευθυνών τους έθεσε τους βουλευτές ο πρωθυπουργός, ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας που θα γίνει τη Δευτέρα. Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, η «τρίτη ψηφοφορία δεν θα έχει "παρών" αλλά θα είναι μία ψήφος ονοματεπώνυμο». Μάλιστα, κάλεσε όλους τους βουλευτές να αναλογισθούν την ευθύνη τους και να μη βάλουν τη χώρα σε εθνική περιπέτεια. «Παρά τις όποιες διαφορές μας και την τρομοκρατία και τη λάσπη Τσίπρα - Καμμένου και άλλοι βουλευτές ψήφισαν Πρόεδρο», τόνισε.

«Ούτε η Βουλή ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα Μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα και λεηλατούν την κοινωνία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Με την καινούργια χρονιά, η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα. Με δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

«Η άρνηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς να ψηφίσουν την πρόταση που έφερε η Κυβέρνηση για την Προεδρική Εκλογή υπογραμμίζει την άρνησή τους να συμβάλουν στη συντήρηση των ασκούμενων πολιτικών», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης. «Ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα. Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή». «Ο καθένας παίρνει τον δρόμο του» απάντησε, εξάλλου, ερωτηθείς για την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα. 

 «Η ελπίδα έρχεται και με τη γέννηση του Χριστού και την απελευθέρωση της χώρας από τα Μνημόνια», υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος της Βουλής. «Οι ΑΝ.ΕΛ. είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουν όρθιοι μέχρι τέλους», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v