Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη μεγεθών για εταιρίες real estate το 2007

Η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, αλλά και η απόδοση των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι εταιρίες real estate μέσα στο 2006, θα συμβάλουν καθοριστικά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην περαιτέρω άνοδο των οικονομικών τους μεγεθών στην τρέχουσα χρήση. Τι σχεδιάζουν 8 εισηγμένες για το 2007.

Εκτίναξη μεγεθών για εταιρίες real estate το 2007
Η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, αλλά και η απόδοση των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι εταιρίες real estate μέσα στο 2006, θα συμβάλουν καθοριστικά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην περαιτέρω άνοδο των οικονομικών τους μεγεθών στην τρέχουσα χρήση.

Ήδη για το 2006 η Lamda Development κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της από την εκμετάλλευση των εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων The Mall Athens και Mediterranean Cosmos. Επίσης η εταιρία, εντός της επόμενης διετίας σχεδιάζει μια σειρά αναπτύξεων ακινήτων, μεταξύ των οποίων το εμπορικό κέντρο στο IBC, κτίριο γραφείων και χώροι αποθήκευσης στο Βουκουρέστι, εμπορικοί χώροι και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη Σόφια και οικιστικό συγκρότημα στη Σερβία. Το συνολικό ύψος αυτών των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει στα 150 εκατ.

Ίδια κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει ο όμιλος της ΓΕΚ, αναπτύσσοντας μια σειρά έργων στην Ελλάδα και πρόσφατα στην αγορά των Βαλκανίων.



Σε ”γενναία” αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών ακούγεται ότι θα προχωρήσει η Sciens (περί τα 100 εκατ. ευρώ). Τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Προσπάθειες για άρση του καθεστώτος επιτήρησης στο οποίο έχει τεθεί κάνει η διοίκηση της ΕΛΒΙΕΜΕΚ, προχωρώντας σε αναθεώρηση της αξίας των οικοπέδων της σε 46,7 εκατ. ευρώ έναντι αξίας 4,4 εκατ. ευρώ.

Τρία σημαντικά έργα real estate αναπτύσσει την περίοδο αυτή η εταιρία διαχείρισης ακινήτων Reds. Το πρώτο είναι το οικιστικό συγκρότημα Ampelia στην περιοχή της Κάντζας, ενώ το δεύτερο αφορά στην ανάπτυξη κτιρίου γραφείων στη Λεωφόρο Αθηνών, κοντά στη νέα εγκατάσταση του Χ.Α., σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων. Το κόστος της επένδυσης θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Τέλος, το τρίτο αφορά στην ανάπτυξη συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Οι πρόσφατες αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς δύο εκτάσεων του Κέκροπα στο Παλαιό Ψυχικό, σε συνδυασμό με την έναρξη κατασκευής ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος στην ίδια περιοχή, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην άνοδο των μεγεθών της για το 2007.

Στο 1,21 δισ. ευρώ έχει αποτιμηθεί η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Μπάμπης Βωβός, στο οποίο προστέθηκαν πρόσφατα δύο νέα οικόπεδα, ένα επί της Λεωφ. Συγγρού 340 επιφάνειας 5.850 τ.µ. και ένα ακόµη 100.000 τ.µ. στον Βοτανικό.

Τέλος, σε μια σειρά νέων επενδύσεων αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η Εurobank AEEAΠ. Η εταιρία εστιάζει το επενδυτικό της ενδιαφέρον στην αγορά χώρων γραφείων, καταστημάτων, αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων σε τοποθεσίες υψηλής εμπορικότητας και προβολής.

Ε.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v