Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bank of America: Οι πέντε όροι για συμφωνία με τους εταίρους

Ποιο θα είναι το τέλειο ντιλ για την Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις και ο κίνδυνος «ατυχήματος». Κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο. Οι εξαγγελίες του Τσίπρα και η σύγκριση με τον Lula της Βραζιλίας.

Bank of America: Οι πέντε όροι για συμφωνία με τους εταίρους

Υπάρχει χώρος για βελτιώσεις στο πρόγραμμα της Ελλάδας αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική θέληση να προχωρήσει σε καίριες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει η Bank of America.

Το βασικό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές και η τρόικα θα έχουν ισχυρό κίνητρο να αποφύγει ακραία αποτελέσματα. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και είναι πιθανό να φέρουν επιπλέον μεταβλητότητα στην αγορά, ενώ τα ρίσκα θα είναι ισχυρά για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου.

Η Bank of America σημειώνει ότι καθ’ οδόν προς τις κάλπες η ρητορική θα γίνει όλο και δυνατότερη, αλλά η κυβέρνηση που θα προκύψει θα κάνει περισσότερο «πραγματιστικές» επιλογές. Αυτό, όμως, που δεν θα πρέπει να παίρνει ως δεδομένο ο επενδυτής είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρνει πάντα να αποφεύγει το χειρότερο στο παρά πέντε. Όπως αναφέρει η BofA υπάρχουν αρκετές διαφορές με την πολιτική κρίση του 2012 που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Οι όροι για θετικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με την ανάλυση για να αποφευχθεί περαιτέρω μεγέθυνση της κρίσης και να προχωρήσει η ανάκαμψη θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

* Οι εκλογές να οδηγήσουν σε κυβέρνηση συμμαχίας. Αν δεν επιτευχθεί θα υπάρξουν νέες εκλογές το Μάρτιο και αυτό, όπως δείχνει το παράδειγμα του 2012, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Αυτοδύναμη κυβέρνηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο γιατί θα έχει μικρή πλειοψηφία και θα είναι εύθραυστη.

* Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει σε λίγες ημέρες να δείξει την ισχυρή της δέσμευση να συνεργαστεί και να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα το συντομότερο. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποδεχτεί η ευρωζώνη παράταση ενός ή δύο μηνών ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και για να δείξει η χώρα στις αγορές ένα ισχυρό σήμα ότι θα αποφύγει τα ακραία σενάρια.

Σύμφωνα με την BofA οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν την 6η αξιολόγηση αλλά και την προληπτική πιστωτική γραμμή. Αν όμως τα επιτόκια στα ομόλογα δεν υποχωρήσουν στα επίπεδα των αρχών του 2014 δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο δάνειο. Ενδεχόμενο να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση σε ανακοίνωση μέτρων που εναντιώνονται στο πρόγραμμα θα είναι κακό σημάδι και ένδειξη αρνητικών σεναρίων.

* Η συμφωνία θα πρέπει να είναι πολιτικά αποδεκτή τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο παρότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καλύπτει κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια επίσης θα πρέπει να εγκρίνουν μια συμφωνία η οποία θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά θα υπόκειται σε αξιόπιστους όρους.

* Η συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ.

* Η συμφωνια θα πρέπει να κλείσει το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου εξαιτίας των μεγάλων λήξεων του Ιουλίου που μπορεί να απειλήσουν με «πτώχευση» αν δεν υπάρξει πρόγραμμα ή πιστωτική γραμμή.

Το «τέλειο» ντιλ

Μια ιδανική συμφωνία θα καλύπτει όλους τους παραπάνω όρους με την Ελλάδα να συνεχίζει (ελπίζουμε) με λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, στήριξη από την ΕΚΤ και (ελπίζουμε σύντομα) ένα OSI. Εχουμε επιχειρηματολογήσει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ ως το 2016 και διατήρησής του για μια δεκαετία δεν είναι ρεαλιστικός. Ωστόσο η συμφωνία πιθανότατα θα προβλέπει μια εύρωστη αύξηση από το 1,5% του 2014.

Αναφορικά με το OSI η BofA εκτιμά ότι θα είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι νομικός όρος για το ΔΝΤ. Η ανάλυση που θα κάνει το Ταμείο για το θέμα θα μπορούσε να είναι το ισχυρότερο επιχείρημα της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Είναι ο Τσίπρας ο νέος Lula;

Ο οίκος επιχειρεί μια σύγκριση μεταξύ του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και του Βραζιλιάνου Lula, του Αριστερού που είχε τα ηνία της χώρας από το 2003 ως το 2010 και εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές.

Διαδέχτηκε τον Cardoso ο οποίος είχε προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο φόβος των αγορών οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις αγορές προεκλογικά, ιστορία που έμεινε γνωστή ως «Lula effect». Το τοπικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 74% μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 12,53% από 7,67% και τα CDS της χώρας να εκτινάσσονται στις 3.951 μονάδες βάσης από 725.

Ωστόσο το Lula, σύμφωνα με την BofA, κράτησε επιτυχημένα στελέχη στις κρατικές θέσεις, διόρισε σε θέσεις κλειδιά ανθρώπους που είχαν δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα και την αγορά. Υποσχέθηκε δημοσιονομική πειθαρχία και μείωση του πληθωρισμού και μάζεψε τα οικονομικά της χώρας μέσα από ένα μείγμα φόρων και μείωσης περικοπών. Η χώρα πέτυχε ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος (3,9% του ΑΕΠ το 2005) και ξεπλήρωσε τα δάνεια του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα. Παράλληλα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, έκανε μικρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό για να μειώσει τα ελλείμματα και ιδιωτικοποίησε επιχειρήσεις (σιδηρόδρομους, αυτοκινητόδρομους).

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,14% στο τέλος της θητείας του, ενώ πέτυχε αύξηση ΑΕΠ κατά μέσο όρο 3,5% το χρόνο στην πρώτη θητεία και 4,6% στη δεύτερη, έναντι μέσου όρου 2,9% την προηγούμενη δεκαετία. Το χρέος έπεσε στο 64,4% του ΑΕΠ, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ήταν 13,5% του ΑΕΠ από 7,5%. Εχοντας περιθώρια το 2008 στη διάρκεια της κρίσης πήρε μέτρα που περιόρισαν την υποχώρηση της δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v