Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρυξέλλες: Προσφέρουμε μόνο επιμήκυνση δανείων

Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωζώνη. Αποκλείεται κούρεμα χρέους, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός στην ευρωζώνη, να δείξει ρεαλισμό», δηλώνει αξιωματούχος στο Reuters.

Βρυξέλλες: Προσφέρουμε μόνο επιμήκυνση δανείων

Αποκλείουν διαγραφή χρέους αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Η επιμήκυνση των δανείων η καλύτερη προσφορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχτεί το ελληνικό χρέος και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εάν έλθει στην εξουσία, ενώ η ευρωζώνη ενδέχεται να συμφωνήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, τόνισαν σήμερα αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μιλώντας στο Reuters.

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να συζητήσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αλλά το περιθώριο διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένο. «Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό», τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιμήκυνση των λήξεων στα δάνεια της Ελλάδας και πιθανόν η εξαφάνιση των ήδη μικρών επιτοκίων σε μια μερίδα των εν λόγω δανείων, τονίζει. «Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι τα μέτρα που είχαν αναφερθεί στην ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2012: Η επιμήκυνση των δανείων και η μείωση του επιτοκίων στο πρώτο πακέτο διάσωσης. Δεν έχω δει να συζητείται κάτι άλλο», σημείωσε.

«Η ευρωζώνη σίγουρα θα προετοιμαστεί να κάνει ό,τι μπορεί για να συμφωνήσει σε μέρος της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: δεν είναι αποδεκτή η διαγραφή χρέους. Και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση των οικονομικών της στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Τα στελέχη της ευρωζώνης θεωρούν ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι η στάση του είναι σκληρή για προεκλογικούς λόγους, όπως και οι προειδοποιήσεις από τα κυβερνώντα κόμματα στην Ελλάδα ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη. «Σήμερα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όλες οι πλευρές στέλνουν μηνύματα για να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους», σημείωσε.

Το ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας μπορεί ή είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση, τονίζει το Reuters.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη τροποποιήσει την αντιμνημονιακή ρητορική του αλλά επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας του προγράμματος ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των συνομιλιών με τους δανειστές για το χρέος. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δύσκολα θα κάνει πίσω στη συγκεκριμένη δέσμευση όταν και εάν έλθει στην εξουσία, ιδίως από τη στιγμή που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει κεφάλαια για να επιβιώσει για λίγους μήνες χωρίς τη βοήθεια των δανειστών. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μια παράταση του προγράμματος που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης αυτού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι εάν η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα με την ευρωζώνη, δεν θα μπορεί να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Αθήνα έχει έναν μήνα για να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία.

Σε αντίθεση με το 2010, όταν από την Ελλάδα ξεκίνησε η κρίση χρέους, η ευρωζώνη πλέον έχει την εμπειρία και τους θεσμούς να αποτρέψει μια διάχυση και είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να αντέξει νέους κλυδωνισμούς στην Ελλάδα ή ακόμη και μια αποχώρηση από το ευρώ. «Εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών ή βγει εκτός ευρωζώνης, θα είναι σαν να πυροβολεί η ίδια και τα δυο της πόδια», αναφέρει δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σόιμπλε: Δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι αντιτίθεται σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή πρόβλημα με το χρέος της.

Σε προδημοσίευση της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να επιδείξουν σύνεση κατά την διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου.

«Οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην υπόσχονται στις εκλογές περισσότερα από αυτά που μπορούν να επιτύχουν μετά» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Σχολιάζοντας την έκκληση του κ. Τσίπρα για ελάφρυνση χρέους ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Όπως μεταδίδει το Dow Jones, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από πολλές άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.«Όλα αυτά είναι ούτως ή άλλως προς όφελος του ελληνικού λαού» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. «Δεν το κάνουν αυτό για εμάς αλλά για τους ίδιους» πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ

Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Παρίσι.

«Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, δεν θα διώξουμε την Ελλάδα από το ευρώ» τόνισε σε συνέδριο στην γαλλική πρωτεύουσα ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup. «Δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα» είπε.

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε πως δεν θέλει να παρέμβει σε εγχώρια πολιτικά ζητήματα αλλά πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v