Φορολογικές διευκολύνσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Διευκολύνσεις για ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων με στόχο την προσαρμογή τους στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα περιλαμβάνουν δύο νέες αποφάσεις της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου. Παράλληλα, με ξεχωριστή της απόφαση δίνει οδηγίες για την περίπτωση διακοπής λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού λόγω βλάβης.

Φορολογικές διευκολύνσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Τρεις νέες αποφάσεις που περιλαμβάνουν φορολογικές διευκολύνσεις για πολύ μικρές οντότητες, διευκρινίσεις για την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων και οδηγίες για τη διακοπή λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών λόγω βλάβης της φορολογικής μνήμης υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Ειδικότερα, με σκοπό τη διευκόλυνση ορισμένων κατηγοριών οντοτήτων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής τους στις απαιτήσεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, υπέγραψε απόφαση με την οποία:

α) Οι επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας, που έχουν συσταθεί ως ΝΠΔΔ, έχουν ίδια περιουσία, έσοδα προερχόμενα από συνδρομές των μελών τους και δεν εμπίπτουν στις οντότητες της γενικής κυβέρνησης του Ν. 4270/2014, θα εμπίπτουν στο εξής στις πολύ μικρές οντότητες και θα έχουν τις λογιστικές υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων.

β) Τα πρατήρια υγρών καυσίμων καθώς και οι πρατηριούχοι χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2015 στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων, ανεξάρτητα από το ύψος του κύκλου εργασιών τους. Οι εν λόγω οντότητες θα τηρούν για το φορολογικό έτος 2015 απλογραφικά βιβλία και γενικότερα θα έχουν τις υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων.

Παράλληλα, με σκοπό την ομαλή εφαρμογή του νόμου περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής σε ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων, η ΓΓΔΕ υπέγραψε εγκύκλιο, με την οποία προβλέπεται ότι:

- Οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι εκ του ιδρυτικού τους νόμου ή του καταστατικού τους, οφείλουν να συντάσσουν μόνο ισολογισμό και να μην τηρούν διπλογραφικά βιβλία, μπορούν να τηρούν απλογραφικά βιβλία, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ.

- Οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρίες, δεν υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων εφόσον μέχρι τις 2.3.2015 μετατραπούν σε απλές ετερόρρυθμες εταιρίες και ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση παραστατικού διακίνησης και στην περίπτωση κενών ειδών συσκευασίας.

Τέλος, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων για την παροχή χρόνου προσαρμογής των μηχανογραφικών τους εφαρμογών, η κ. Σαββαΐδου υπέγραψε απόφαση, με την οποία οι εταιρίες που υποστηρίζουν τεχνικά ή έχουν την άδεια καταλληλότητας των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, θα υποβάλουν στο TaxisNet ηλεκτρονικά δήλωση για τη γνωστοποίηση της διακοπής λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών λόγω βλάβης της φορολογικής μνήμης.

Η δήλωση θα υποβάλλεται εντός 10 ημερών από τη διακοπή λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού. Ειδικά, για το πρώτο τρίμηνο του 2015, η σχετική δήλωση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι και το τέλος Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v