Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, όχι τις τροϊκανικές

Ο Ιούλιος πραγματικό ορόσημο για τη συμφωνία με τους δανειστές υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα. Ζήτησε αυτοδυναμία για τη διαπραγμάτευση. Οι πρώτες κινήσεις αν εκλεγεί.

Τσίπρας: Σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, όχι τις τροϊκανικές

Η 28η Φεβρουαρίου έγινε ορόσημο από την προηγούμενη κυβέρνηση για να δημιουργήσει την αίσθηση του κατεπείγοντος για την επόμενη κυβέρνηση, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε. 

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ προσδιορίζει το πραγματικό χρονοδιάγραμμα που φτάνει τον Ιούλιο, καθώς τότε λήγουν ομόλογα μεγάλης αξίας που έχει η ΕΚΤ. «Είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση», είπε αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση για το εάν θα ζητήσει τεχνική παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

«Αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι τελευταίες προσδιορίζουν την ανάγκη τήρησης δημοσιονομικών στόχων από κοινού με τους εταίρους, αλλά όχι στην τήρηση συγκεκριμένων μέτρων για να επιτευχθούν», είπε.

Σημείωσε μάλιστα ότι η τρόικα δεν είναι ευρωπαϊκός θεσμός. «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές που έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν δεσμεύουν την επόμενη», υποστήριξε και προσέθεσε ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα και δεν τηρούνται. Μεταξύ αυτών ο χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και οι εργασιακοί κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και το Eurogroup της Δευτέρας υποστήριξε ότι οι κρίσιμες ημέρες για τη διαπραγμάτευση θα είναι μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης. Σημείωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Δραγασάκη-Χαρδούβελη για το Eurogroup δεδομένου ότι το προγραμματισμένο ραντεβού δεν έγινε «όχι με δική μας ευθύνη».

Θα συγκρουστούμε

«Για εμάς είναι βέβαιο ότι θα συγκρουστούμε αν χρειαστεί και μέσα και έξω. Αλλά εκτιμώ ότι οι μεγαλύτερες συγκρούσεις θα γίνουν στο εσωτερικό, με ένα κατεστημένο που οδήγησε τον τόπο εδώ. Το κατεστημένο έχει να κάνει με αυτό που λέμε εμείς διαπλοκή, αλλά και με αυτούς που πήραν αποφάσεις και έφεραν εδώ την χώρα».

Χρειαζόμαστε αυτοδυναμία

Επανέλαβε ότι άλλη διαπραγματευτική δυνατότητα θα έχει αν είναι αυτοδύναμη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλη αν όχι. «Εμείς θα ζητήσουμε από όλους να βάλουν πλάτη», προσέθεσε. Όπως είπε η διαπραγμάτευση θα γίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και γι’ αυτό δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να επιδιωχθεί συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ.

Το plan B της τρόικας είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία και να πλαισιωθεί η κυβέρνηση από δυνάμεις που μέχρι τώρα στήριξαν μνημονιακές πολιτικές. «Την κρίσιμη στιγμή θα υπονομεύσουν το ΣΥΡΙΖΑ και την Εθνική Προσπάθεια», εκτίμησε. Κριτήριο μας για τη συγκρότηση κυβέρνησης θα είναι η ικανότητα και η εντιμότητα. Θέλουμε να είναι όλων των Ελλήνων.

Οι πρώτοι στόχοι

Πρώτος στόχος το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, οι περιβόητες λίστες που θα ελεγχθούν (λίστα Λαγκάρντ, εμβάσματα, λίστα Νικολούδη). Οι ελεγκτικοί θεσμοί θα συγκεντρωθούν με τη μορφή Τask Force υπό τον πρωθυπουργό. Υποστήριξε ότι μπορούν να βρεθούν 3 δισ. σε ένα χρόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα τηρήσουμε τους νόμους. Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, αυτή θα επαναλειτουργήσει, χωρίς όμως να έχει σχέση με το μοντέλο που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Προτεραιότητα θα έχουν επίσης τα νομοσχέδια που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Ο Ντράγκι έβαλε τέλος στην κινδυνολογία, στην οποία είχαν επενδύσει στη Ν.Δ. Ηθελαν ρητή εξαίρεση για την Ελλάδα αλλά διαψεύστηκαν. Η ανακοίνωση είναι σαφής: δεν βάζει ειδικούς όρους για την Ελλάδα και επιβεβαιώνει τον χρονικό ορίζοντα που λέγαμε και εμείς και ήταν έως τον Ιούνιο. 

«Ότι χρειαστεί θα κάνουμε για να σώσουμε τον λαό μας», προσέθεσε.

Νέες κάλπες

«Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ σενάριο δεύτερων εκλογών. Γι’ αυτό ζητώ να δοθεί μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι ένα σενάριο που θα γυρίσει τη χώρα σε περίοδο αστάθειας. Χρειαζόμαστε κυβέρνηση με ξεκάθαρο σχέδιο». 

Εξήγησε όμως ότι δεν θα συγκυβερνήσει όμηρος με τους εκφραστές των απόψεων της τρόικας στην Ελλάδα.

Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Δέσμευσή μας να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι όμως άστοχο να συνδέουμε την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση με το ανεκπλήρωτο χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Δεν θέλουμε συμψηφισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v