Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» από Κομισιόν στην ελληνική πρόταση

Εγκυρο σημείο εκκίνησης για την αξιολόγηση η ελληνική επιστολή, λέει η Κομισιόν στο Eurogroup. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση για να μετατραπούν οι γενικές ακόμη δεσμεύσεις σε ξεκάθαρες ενέργειες πολιτικής, τονίζει.

«Ναι» από Κομισιόν στην ελληνική πρόταση

Η Ελληνική επιστολή είναι «επαρκώς εκτενής» για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρει επιστολή της Κομισιόν προς το Eurogroup.

Η επιστολή, την οποία αποστέλλει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να μετατρέψει τις επί της παρούσης γενικές δεσμεύσεις σε ξεκάθαρες ενέργειες πολιτικής", αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή. 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 

"Οι υπηρεσίες της Κομισιόν αξιολόγησαν προσεκτικά τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που εστάλησαν εχθές σε εσάς, ως πρόεδρος του Eurogroup. Προηγήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις όλο το σαββατοκύριακο μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων της Κομισιόν και των άλλων θεσμών. 

Κατά την άποψη της Επιτροπής, η λίστα είναι επαρκώς εκτενής για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. 

Μας ενθαρρύνει η δέσμευση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, και μέσω προσπαθειών εκσυγχρονισμού των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, καθώς και η αναζήτηση μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Η Κομισιόν σημειώνει επίσης τις δεσμεύσεις στον τομέα των στατιστικών και θεωρεί ύψιστης σημασίας τον σεβασμό της λειτουργικής και θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της διοίκησής της.

Περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς και άλλους τομείς - κλειδιά αναμένεται να παρασχεθεί και να συμφωνηθεί πριν τα τέλη Απριλίου, σε ευθυγράμμιση και με το ανακοινωθέν του Eurogroup. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για να μετατρέψει τις γενικές ακόμη δεσμεύσεις σε ξεκάθαρες ενέργειες πολιτικής.  

Η Επιτροπή υπογραμμίζει την προθυμία της να συνεχίσει να παράσχει τεχνική βοήθεια σε τομείς - κλειδιά για να βοηθήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Κομισιόν επισημαίνει την μεγάλη σημασία του να σεβαστεί πλήρως η Ελλάδα τη δέσμευση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να μην προχωρήσει σε ανατροπή μέτρων και σε μονομερείς αλλαγές σε πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικοομική σταθερότητα.

Η αποφασιστική υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v